Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ať se Orbán chlubí podporou, ale nač ji použije, má své meze, říká eurokomisař. EU sáhla k bezprecedentnímu kroku

Evropský komisař pro spravedlnost, Belgičan Didier Reynders, jednal v Praze o nadcházejícím českém předsednictví v EU. Foto: Jan Moláček, Deník N
Evropský komisař pro spravedlnost, Belgičan Didier Reynders, jednal v Praze o nadcházejícím českém předsednictví v EU. Foto: Jan Moláček, Deník N

Evropská komise formálně zahájila s Maďarskem řízení, které může vést k odebrání části evropských dotací kvůli porušování principů právního státu. Je to poprvé, co Brusel tento krok proti některé členské zemi udělal. O dalším postupu vůči Maďarsku a také o tématech týkajících se války na Ukrajině mluvil Deník N s evropským komisařem pro spravedlnost Didierem Reyndersem.

V rozhovoru se mimo jiné ptáme:

  • Na další postup v řízení ohledně porušování principů právního státu.
  • Na peníze z fondu obnovy po pandemii, které EU Maďarsku zadržuje.
  • Na stanovisko k maďarskému referendu o LGBTQ zákonu.
  • Na úspěšnost zabavování majetku ruských podporovatelů Putina v EU.
  • Na vyšetřování ruských válečných zločinů na Ukrajině.

Evropská komise zahájila řízení s Maďarskem. Jaký očekáváte další postup a kdy můžeme realisticky čekat výsledek?

Odeslali jsme do Maďarska dopis a dali dva měsíce na reakci. Na jejím základě uvidíme, jestli je nutné obrátit se na Evropskou radu. Takže odpověď Maďarska budeme mít zřejmě někdy na konci francouzského předsednictví a během českého předsednictví bychom měli zjistit, zda bude třeba v procesu pokračovat.

EU také stále neuvolnila Maďarsku peníze z fondu obnovy po koronaviru, maďarská vláda s nimi ale podle oficiálních vyjádření i nadále počítá. Vidíte nějaký pokrok, který by ji opravňoval k optimismu?

Uvidíme, zatím je to zablokované. Pokud v Maďarsku neuvidíme pozitivní reformy, bude těžké se pohnout dál. Rád bych zdůraznil, že v tomto případě nefigurují podezření z diskriminace LGBTQ osob. Kvůli tomu jsme zahájili s Maďarskem řízení, protože si myslíme, že nový maďarský zákon diskriminuje LGBTQ komunitu. Ale u fondu obnovy jde o ochranu finančních zájmů EU a žádáme Maďarsko o reformy, které by byly namířené proti korupci.

Spory EU a Maďarska

  • Řízení kvůli porušování principů právního státu – EU ho formálně zahájila ve středu, poprvé ve své historii. Využila nového mechanismu, který umožňuje podmínit vyplácení evropských dotací dodržováním principů právního státu. Tento mechanismus napadlo Maďarsko a Polsko u evropského soudu, ten ale jejich stížnost zamítl. Evropská komise je přesvědčená, že se v Maďarsku evropské fondy nerozdělují spravedlivě a transparentně.
  • Zadržování peněz z fondu obnovy – EU Maďarsku nevyplatila zhruba sedm miliard eur, které má země dostat z mimořádného fondu obnovy po koronavirové pandemii. Důvody jsou stejné jako v předchozím bodě.
  • Řízení kvůli zákonu o LGBTQ – Evropská komise ho zahájila loni v červenci poté, co ji k tomu vyzval Evropský parlament. Jádrem sporu je maďarský zákon zakazující ve školách informovat o menšinové sexuální orientaci, který komise pokládá za diskriminační. Pokud ho Maďarsko neupraví, bude spor řešit Soudní dvůr EU.

Když jste zmínil diskriminaci LGBTQ lidí, souběžně s volbami se v Maďarsku konalo referendum, které bylo neplatné, protože v něm 1,6 milionu voličů odevzdalo neplatný hlas. Neziskové organizace kvůli tomu dostaly pokutu. Může být v členské zemi EU nezákonné vyzývat k odevzdání neplatného hlasu v referendu?

Je to normální proces, svoboda slova. Ale nechci komentovat výsledek, který ukazuje, že většina podporující tento zákon možná není tak veliká. Co chci zopakovat – tento zákon může diskriminovat menšiny

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Maďarsko

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější