Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Došlo WhatsAppem“ nebo „nepravdivé informace“. Co se šířilo českým Facebookem v druhém měsíci války?

Náhled facebookového statusu europoslance SPD Ivana Davida o útoku v Kramatorsku. Zdroj: Reprofoto Facebook
Náhled facebookového statusu europoslance SPD Ivana Davida o útoku v Kramatorsku. Zdroj: Reprofoto Facebook

Analýza: Do čela nejsdílenějších příspěvků na českém Facebooku se v druhém měsíci války dostaly ty o údajné vládní rezignaci na pomoc chudnoucím Čechům. Kabinet se podle těchto statusů soustředil pouze na ukrajinské uprchlíky, kteří si prý strašlivé příběhy z válkou zasažené země přikrášlují. Vedle nich se do veřejného prostoru o situaci na Ukrajině šířily i dezinformace, a to i od volených politiků. Data nadto ukazují, že se opět daří populistům.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na českém Facebooku tak už opět dominují příspěvky politiků hnutí ANO a SPD, které napadají vládu. „Můj velký fanoušek Martin mě pozval na nákupy do Polska. Kolik tam stoji benzin a nafta? Sledujte! Porovnáme, co udělala polská vláda pro své občany a jak to vypadá u nás,“ znělo u příspěvku Andreje Babiše, který sdílelo téměř sedm a půl tisíce lidí.

Babišův nákupní výlet do Polska je poměrně symbolickým vyjádřením narativu, který opozice nastolila. Hnutí ANO i SPD v posledních týdnech opakují, že vláda pomáhá pouze Ukrajincům a na ekonomické problémy českých občanů rezignovala. „59 sekund a můj jasný názor. Povinností vlády je pomáhat svým občanům,“ řekl v dalším úspěšném příspěvku lídr opozičního hnutí Babiš.

Opoziční kritika vlády je zcela legitimní a svým způsobem v daném čase i racionální. Data z výzkumu STEM totiž ukázala, že i když jsou lidé naladěni ukrajinským uprchlíkům pomáhat – zhruba dvě třetiny

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Kamil Kopecký vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Analýza

Ruská válka na Ukrajině

Sociální sítě

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější