Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Neposuzujme dnešní válku jen podle naší historické zkušenosti s Kremlem. O co mu jde teď, poznali jeho postsovětští sousedé

Sovětské impérium se rozpadlo, Putin si vzal do hlavy, že ho opět dá dohromady. Ilustrační foto: Adobe Stock
Sovětské impérium se rozpadlo, Putin si vzal do hlavy, že ho opět dá dohromady. Ilustrační foto: Adobe Stock

Seriál Přepište dějiny: Válka na Ukrajině oživila téma americké základny na našem území. Ministryně obrany Jana Černochová už o ní zahájila jednání. S tím se zároveň u nás obnovila – po krachu plánu na radar v Brdech vyhaslá – diskuse o našem místě mezi Západem a Ruskem. Poučení k ní bychom ale neměli hledat v resentimentech vlastní zkušenosti s Moskvou ve 20. století, ale i v mnohem mladších zápletkách vztahů států s dnešním Ruskem přímo sousedících.

Dnes u nás v táboru proti případné základně opět ožívají hlasy o mostu mezi Východem a Západem, o vlastní cestě a další iluze o možnostech originální české politiky ve světě, kde jen spolupráce a koordinovaný postup něco zmohou proti agresorovi. Jak ostatně ukazuje právě příklad Ukrajiny.

Jako by současná válka byla novinkou a nečekanou zkušeností s Putinovým režimem, který se právě vyšinul. Maximálně jako by šlo o nějaké ojedinělé pokračování ukrajinské situace z roku 2014, kdy Putin obsadil Krym. To vše je ale součástí mnohem delšího a pestřejšího příběhu, který má nepřekvapivě stereotypní scénář – Moskva proniká do cizích území skrze separatistické oblasti většinou s nacionální zástěrkou obrany etnických Rusů žijících mimo své původní hranice.

Rozumný důvod pro stát, chabý pro demokracii

Často nyní slýcháme konstatování, že rozpad Sovětského svazu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přepište dějiny

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější