Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Punčák: cool češství a móda pro zoomery i pro mámy (a pro Helenu Vondráčkovou)

Kolektiv Jarda Praha v kolekci Season 2 inspirované českou dovolenou v Chorvatsku. Foto: Viktorie Macánová
Kolektiv Jarda Praha v kolekci Season 2 inspirované českou dovolenou v Chorvatsku. Foto: Viktorie Macánová

Jarda Praha je kolektiv mladých tvůrců, kteří se snaží propojovat trendy s českou inspirací. Od první kolekce, která se odrazila od vizuálů babiček v MHD a ponožek v sandálech, se propracovali k módě, která je méně doslovná. Zato má aspiraci být mezigenerační a spojit zoomery s jejich rodiči. A proč ne třeba i s Helenou Vondráčkovou?

Jarda Praha je kolektiv sdružený kolem ateliéru módní tvorby pražské UMPRUMky. Představili se debutovou kolekcí Season 1 na přehlídce čerstvých módních talentů We are next na podzim 2019.

Ta zaujala především nadhledem a humorem, se kterým pracovali s odkazy vlastními Česku. Modelky defilovaly po mole se síťovkami plnými tukových rohlíků, s chlebíčky nebo elegantními přepravkami na pivo.

Popisky k modelům vtipně glosovaly českost – „Svatba s pivem“, „Dlouhá noc“, „Bábino dědictví“ – nebo si hrály s odkazy na současný módní svět – „Balencijarda“.

Ale Jarda Praha klame tělem (nebo spíš názvy). Výsledné modely, vyšperkované do detailů, sice s tradičními českými odkazy pracovaly, ale posouvaly je na úroveň trendy kousků, jaké byste v babiččině skříni na chatě nenašli. Od té doby se Jarda Praha dál snaží najít svůj klíč k tomu, jak propojovat české kořeny s čerstvými trendy.

Sametová teplákovka jako od Paris Hilton

Prohlížím si v ateliéru Jaroslava Vícha, jednoho z členů kolektivu,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Móda

Punčák

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější