Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Jen pět sjezdovek navíc.“ Kvůli obřímu středisku je potřeba zbrousit horu o 36 metrů, Tyrolsko se bouří

Café 3.440 s panoramatickou terasou a názvem odpovídajícím nadmořské výšce je údajně nejvýše položenou rakouskou kavárnou. Podle chystaného projektu by na kávu v budoucnu mohli přijet i lyžaři ze Söldenu. Foto: Tomáš Linhart, Deník N
Café 3.440 s panoramatickou terasou a názvem odpovídajícím nadmořské výšce je údajně nejvýše položenou rakouskou kavárnou. Podle chystaného projektu by na kávu v budoucnu mohli přijet i lyžaři ze Söldenu. Foto: Tomáš Linhart, Deník N

Bezmála 170 tisíc podpisů shromáždili organizátoři petice proti fúzi lyžařských areálů na rakouských ledovcích Pitztal a Sölden. Největšímu evropskému ledovcovému středisku stojí v cestě horský masiv, který by musel být snížen o 36 metrů. Deník N v uplynulých dnech navštívil ledovec, jehož část chtějí provozovatelé lanovek vyhodit do vzduchu.

Nepatří mezi nejbližší skiareály v dojezdové vzdálenosti z Česka, přesto jsou velmi oblíbené. Rakouské ledovce v údolích Pitztal a Ötztal každoročně lákají tisíce českých lyžařů a čísla by v budoucnu mohla ještě vyrůst, pokud by došlo k realizaci megalomanského projektu.

Jeho dlouhodobým cílem je propojit obě oblasti, jež vzdušnou čarou dělí sotva několik kilometrů. Z vrcholků jsou vidět lanovky na protějších kopcích, ale pozemní spojnice je mnohem komplikovanější: trasa vede dolů do údolí řeky Innu, měří přes 80 kilometrů a autem trvá skoro hodinu a půl.

Podobnou dobu trvá i cesta do každého ze středisek z hlavního města spolkové země Tyrolsko Innsbrucku. První část vede zužujícím se údolím Innu, po odbočení vlevo na jih do hor se silnice klikatí až k vyhlášeným skiresortům.

Po trase do Söldenu (který leží východněji o něco blíže k Innsbrucku) se dá pokračovat až do Itálie, zatímco silnice vedoucí pitztalským údolím pod ledovcem končí. Dál už pokračuje jen podzemní lanovka, která lyžaře i všechny návštěvníky za osm minut vysadí v nadmořské výšce 2840 metrů, kde se nachází přes 22 kilometrů sjezdovek.

Prázdné sjezdovky v jarním slunci na Pitztalském ledovci a horský masiv Linker Fernerkogel, který stojí v cestě propojení s lyžařským střediskem Sölden (sloup vykukující za hřebenem na obzoru). Foto: Tomáš Linhart, Deník N

Navrhované propojení lyžařské oblasti Pitztaler Gletscher se střediskem Sölden v Ötztalských Alpách s rozpočtem 130 milionů eur (bezmála 3,2 miliardy korun) však není bez odezvy a budí kontroverze. Plán na vytvoření největšího ledovcového areálu v Evropě existuje už od roku 2016, projekt je však nyní už dva roky pozastaven kvůli negativnímu stanovisku EIA (vyhodnocení vlivů na životní prostředí).

Protestující upozorňují především na nezvratné poškození citlivého ledovcového ekosystému. Problémem je totiž chystaný způsob propojení obou středisek. Jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cestování

Ekologie

Příroda

Rakousko

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější