Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Musk se zbavil pilulky s jedem, zato Rusové se možná otrávili v Černobylu

Miliardář Elon Musk. Foto: James Duncan Davidson, CC BY-NC 3.0
Miliardář Elon Musk. Foto: James Duncan Davidson, CC BY-NC 3.0

Král elektromobilů Elon Musk hodlá koupit Twitter a posílit svobodu slova. Je ale otázkou, jestli tím nenadělá víc škody než užitku. O tom by ostatně mohli vyprávět ruští vojáci, kteří během války na Ukrajině nejprve obsadili Černobyl a pak i jadernou elektrárnu v Záporoží. Nejspíš tím totiž podle všeho nejvíce uškodili sami sobě.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Jan Úšela.

Make Twitter Great Again

Elon Musk umí překvapit. Překvapil, když opustil slušně rozjetý PayPal a pustil se do nejistého podniku jménem Tesla. Překvapil, když z dlouho ztrátového výrobce elektromobilů udělal nejhodnotnější automobilku světových burz. Překvapil i tehdy, když jako první „soukromník“ vyslal do vesmíru družici, kosmonauty, ba i kabriolet s figurínou za volantem. Před několika týdny Musk překvapil nanovo, když oznámil svůj úmysl ovládnout sociální síť Twitter.

Nejbohatší člověk planety koupil 4. dubna skoro desetinu akcií Twitteru a o deset dní později nabídl, že síť za 43 miliard dolarů odkoupí celou. Vedení Twitteru nabídku nepřímo odmítlo. Použilo poison pill, pilulku s jedem, což ve finanční hantýrce znamená opatření bránící nepřátelskému převzetí podniku. Vypadalo to tedy, že Musk se svým plánem ostrouhá. Teď je ale všechno jinak.

Deník Wall Street Journal v pondělí ráno napsal, že se šéf Tesly a SpaceX nakonec

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější