Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Průzkumy soukromého mínění. Experti vysvětlují, proč se postoje Rusů k válce a Putinovi těžko zkoumají západními metodami

Snaha vidět ruské vnímání reality západní optikou přináší těžkosti. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Snaha vidět ruské vnímání reality západní optikou přináší těžkosti. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Z Ruska přicházejí zprávy o rostoucí popularitě Vladimira Putina, různé průzkumy svědčí o tom, že vysokou podporu má i válka na Ukrajině. V Česku bývají tyto zprávy občas důvodem pro uplatňování principu kolektivní viny vůči celé ruské společnosti. Interpretovat ale průzkumy veřejného mínění v Rusku stejně, jako jsme zvyklí s nimi zacházet na Západě, není možné. Socioložka, historik a rusista vysvětlují proč.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podpora války a režimu roste. Rusko je zlo, Rusové jsou zlo.

Už bohužel neplatí, co platívalo dřív. Rusko jako stát je hrozný, ale Rusové jsou fajn lidi. Už nejsou.

Nejsou oběti, jsou spolupachatelé. Bohužel.

To není tak, že Rusové jsou obelháváni lživou propagandou. Reálně je to tak, že propaganda říká to, co většina Rusů chce slyšet.

Uvedené citace jsou náhodný výběr z komentářů na českých sociálních sítích k příspěvkům, které informují o vývoji podpory Vladimiru Putinovi nebo válce na Ukrajině. Ta je stabilně vysoká. Nebo tak aspoň v průzkumech nálad mezi ruským obyvatelstvem vychází.

A to i u nezávislých zdrojů. Například renomované Centrum Levada, které ruský režim nálepkuje jako „cizího agenta“, uveřejnilo 11. dubna průzkum, podle kterého 81 procent respondentů podporuje akce ruských ozbrojených sil na Ukrajině.

Souhlas se zločiny, které ruská armáda na Ukrajině páchá, a obliba jejich klíčového viníka vyvolávají pochopitelně odpor. Ten často přerůstá v paušalizující odsudky celé ruské společnosti a národa. Rusové jsou zlo. Opravdu?

Princip kolektivní viny na základě etnické příslušnosti je samozřejmě nepřijatelný bez ohledu na to, proti jakému národu je namířen. I kdyby ruské průzkumy veřejného mínění podávaly zcela

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější