Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž z ukrajinské Velké noci: Otec Oleh skáče padákem, utěšuje matky padlých a přemlouvá raněné vojáky, aby si amputací zachránili život

Otec Oleh zachraňuje lidi i zvířata. Teď se musel na pracoviště přestěhovat i se svým králíkem, protože nesmí areál vojenské nemocnice opouštět ani v noci. Ženu a dcery poslal do bezpečí mimo Kyjev. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Otec Oleh zachraňuje lidi i zvířata. Teď se musel na pracoviště přestěhovat i se svým králíkem, protože nesmí areál vojenské nemocnice opouštět ani v noci. Ženu a dcery poslal do bezpečí mimo Kyjev. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Když už vzal zbraň do ruky i otec Oleh, muselo být opravdu zle. Během Velké noci však samopal odložil, přestože mu bohoslužbu neustále kazilo houkání sirén. Na Kyjev ale tentokrát nic nespadlo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Co to je za lidi, kteří mi na Velkou noc, přesně když začínám bohoslužbu, zahájí nálet a náš skvělý chór je pak rušen zvuky poplašných sirén?“ rozčiluje se představený chrámu Přesvaté Bohorodičky Oleh Sknar, pravoslavný kněz a vojenský kaplan Národního klinického centra ministerstva obrany Ukrajiny neboli největší vojenské nemocnice v zemi.

Protože leží uprostřed Kyjeva a jde o rozsáhlý vojenský objekt, dost těžko se do ní člověk probojovává. Slovo otce Oleha ale respektovali i ostří hoši na bráně – pustili nás dovnitř, zřejmě ovlivněni i tím, že je největší svátek pravoslavných křesťanů v roce.

„Jen musíte po bohoslužbě zůstat v chrámu až do pěti do rána. To dnes končí zákaz vycházení,“ varují nás vojáci, když procházíme zátarasy a kličkujeme mezi hromadami pytlů se zeminou. Nic kromě kostela nesmíme fotit. Celé to tady je přísně střežený vojenský objekt.

Vždy veselý otec Oleh teď nemá k dobré náladě moc důvodů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ještě nikdy nevyžadovala účast na velikonoční bohoslužbě tolik logistické zdatnosti a v řadě míst na Ukrajině i odvahy jako tentokrát. Zákaz nočního vycházení nakonec vedení oblastí na Velkou noc nezrušilo, jak si mnozí přáli, jen ho tam, kde to šlo, přizpůsobilo zvyku slavit Kristovo vzkříšení až do pozdních hodin.

Na východě se nesmělo vyjít z domu od sedmé večerní do páté ranní, ve zbytku oblastí začínal zákaz vycházení až v jedenáct večer. Jako i v Kyjevě. Jenže otec Oleh

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější