Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Místo mrtvých embryí blondýnka. Hnutí pro život pod vlídnou fasádou tvrdě lobbuje za svou mantru

Projekt Nesoudíme, pomáháme je nejviditelnější aktivitou Hnutí pro život. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Projekt Nesoudíme, pomáháme je nejviditelnější aktivitou Hnutí pro život. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jeden facebookový příspěvek a jeden rozhovor. Tak málo stačilo, aby se zbořil pečlivě budovaný obraz Hnutí pro život, které chce pomáhat ženám v nouzi. Popisujeme, co tato organizace prosazuje, jak funguje i kdo ji podporuje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vše odstartoval krátký příspěvek, v němž hnutí před třemi týdny kritizovalo dovoz nouzové antikoncepce postinor znásilněným ženám na Ukrajinu. „Proč Češi nepřispějí místo toho na nákup houkadel, pepřáků nebo elektrických paralyzérů,“ stálo ve statusu, který po kritice zmizel.

Ruce pryč od hnutí po tomto příspěvku a následném rozhovoru Deníku N s mluvčí a viceprezidentkou organizace Zdeňkou Rybovou dávají samosprávy, politici i lékaři. Překvapilo je, že hnutí, které si jako slogan vybralo „Nesoudíme, pomáháme“, odsuzuje pomoc ženám v současném válečném konfliktu.

Mnoho dalších také zaskočilo, že jde o ultrakonzervativní organizaci, která prosazuje zákaz potratů téměř za všech okolností – tedy včetně znásilnění ve válce.

„Nechal jsem se obalamutit. Neviděl jsem za tím celé to pozadí. Když mě oslovili, jestli by u mě mohli nechat letáčky, ptal jsem se jich na jejich postoj. Říkali, že jim jde čistě o psychologickou pomoc,“ vzpomíná senátor Ondřej Šimetka, jak ho hnutí kontaktovalo ohledně spolupráce v Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Ostrava, jejímž je přednostou.

Nyní již smazaný příspěvek Hnutí pro život. Zdroj: Facebook Hnutí pro život

Sám byl jako gynekolog překvapen slovy o tom, že by se ženám znásilněným ruskými vojáky nemělo pomáhat nouzovou antikoncepcí či bezpečnou možností jít na potrat.

„Přinutit ženu donosit dítě v takovém případě je překročení všeho. To nejde ospravedlnit ochranou života. Pak má život nenarozeného plodu větší hodnotu než život ženy. To v našem evropském prostoru nechceme. Zákaz potratů jejich provádění nevymýtí,“ argumentuje.

Podle svých slov neměl ponětí o tom, co se za Hnutím pro život schovává. Z dlouhodobých aktivit a vyjádření této organizace přitom poměrně jasně vyplývá, že se staví za ochranu nenarozeného života, kterou upřednostňuje například i před ochranou života těhotné ženy.

Jak je možné, že podporovatelé z řad celebrit, odborníků i dalších lidí nevěděli, že se hnutí hlásí k těmto radikálním postojům?

„Nikdo nemohl být překvapen“

Hnutí založil na začátku 90. let hluboce věřící lékař Zdeněk Hejl, který se už během komunismu věnoval tématu zákazu interrupcí. „Spolupracoval s každým, kdo měl zájem se učit, argumentovat a snažit se o změnu postojů lidí, kteří podléhali propagandě ‚svobodné volby‘,“ vzpomíná na něj v jednom z článků spoluzakladatelka hnutí Sylva Bernardová.

Ta píše, že Hejl už tehdy narážel na nepřátelství „nositelů kultury smrti“. Právě Bernardová se staví i proti potratu v případě znásilnění. „Jen mizivé procento znásilnění končí těhotenstvím. Tělo ženy se samočinně brání,“ řekla časopisu Respekt.

Stejný názor zastává také kandidát Hnutí pro život na prezidenta v roce 2013, bývalý lidovecký poslanec Jiří Karas, podle kterého byl nápad s dovezením houkadel na Ukrajinu skvělý.

„Myslím, že různé spreje a houkadla by byly vynikající pomoc. Určitě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

TOP

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější