Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to druhé Čapí hnízdo, ušetřili jsme státu 1,5 miliardy, brání se Faltýnek. Přiznal schůzky se šéfy antimonopolního úřadu i Kapsch

Jaroslav Faltýnek (ANO) před svým domem. Foto: ČTK
Jaroslav Faltýnek (ANO) před svým domem. Foto: ČTK

Jaroslav Faltýnek, druhý muž hnutí ANO, pro Deník N přiznal, že se scházel s firmou Kapsch i předsedou ÚOHS Rafajem. Tvrdí však, že díky schůzkám údajně ušetřil státu 1,5 miliardy.

Předsedu antimonopolního úřadu Petra Rafaje a ředitele firmy Kapsch Karla Feixe podezřívá policie z korupce kvůli zakázce na výběr mýta. Podle serveru Novinky.cz to vyplývá z příkazu k prohlídce, který zmiňuje i místopředsedkyni ÚOHS Evu Kubišovou. Všichni včetně Faltýnka museli při čtvrtečním zásahu policie odevzdat telefony, počítače a další dokumenty, které se vztahují k této zakázce.

„Byl společně s pány Birkem, Švagrem, Kasalem, Čermákem, Volným a Ferancem v dopravní koaliční radě, která se zabývala otázkou výběru mýtného na českých dálnicích a silnicích I. třídy,“ řekl Deníku N první místopředseda hnutí ANO.

Faltýnek je podle příkazu k domovní prohlídce spolu s ostatními podezřelý, že mohl ovlivňovat tendr na mýto ve prospěch firmy Kapsch. Podle serveru Novinky.cz začala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) sledovat Faltýnka v říjnu 2017.

Policejní centrála tehdy začala tajně mapovat i jednání generálního ředitele Kapsch nebo předsedy ÚOHS Petra Rafaje, který má od čtvrtka vypnutý telefon.

„Mně to připomíná druhé Čapí hnízdo,“ prohlásil Faltýnek. „Díky práci i této koaliční skupiny jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zátah kvůli mýtu

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější