Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žárlivost není romantická, je od ní jen krok k násilí. Muže k ní vede i nízké sebevědomí

Žárlivost si dnes mnozí zaměňují za lásku. Ilustrace pro Denník N: Martu
Žárlivost si dnes mnozí zaměňují za lásku. Ilustrace pro Denník N: Martu

„Žárlivost a majetnická láska jsou jako bezedná jáma. Nikdy vás nemá dost, nikdy vás dost nevlastní,“ říká dlouholetá párová terapeutka Jolana Kusá. A přesně tato slova vystihují i zkušenosti mnoha žen, které se snažily svým partnerům vyhovět.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Mohla bych o tom psát knihy,“ říká čtyřiatřicetiletá Veronika, která má za sebou několik vztahů se žárlivými muži.

Manželovi musela okamžitě zvedat telefon nebo odepisovat na zprávy, protože jinak ji podezíral z nevěry. Po práci s ním musela telefonovat, dokud se neobjevila doma v obýváku. Na pracovním školení se nemohla jít večer bavit s kolegy, protože muž ji chtěl mít pod dohledem přes videohovor. Do práce se nemohla výrazně malovat nebo si obout boty s vyšším podpatkem. Když šla k lékaři, volal do ambulance, aby se přesvědčil, jestli mu nelhala. Nakonec utekla k rodičům.

„Měla jsem i takového, který mi řekl, že když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější