Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co udělat pro Ukrajinu? Rammstein, U2, Pink Floyd a další pomáhají hudbou

Do boje za Ukrajinu lze vyrazit i písní, jsou přesvědčeni světoznámí hudebníci. Foto: Unsplash / Max Kukurudziak
Do boje za Ukrajinu lze vyrazit i písní, jsou přesvědčeni světoznámí hudebníci. Foto: Unsplash / Max Kukurudziak

Speciální koncerty, speciální písničky i alba, prodej triček i plakátů. Světová hudební jména se po vypuknutí války snaží pomáhat, jak umí. A nejen písněmi, třeba zpěvák Rammstein pomáhá přímo na nádraží.

Když v polovině 80. let zuřil v Africe hladomor, hvězdy světové popmusic se spojily a v Londýně a ve Filadelfii připravily velké benefiční koncerty s názvem Live Aid. V případě války na Ukrajině se podobná akce zatím nekoná, ale neuběhly ani dva měsíce od začátku ruské agrese a po celém světě se mezitím zorganizovaly stovky charitativních akcí na podporu Ukrajiny. Hudebníci se snaží pomoct – koncerty, nahráváním písniček, vydáváním alb, prodejem triček a plakátů.

Největším překvapením bylo zmrtvýchvstání legendárních Pink Floyd, kteří s ukrajinským zpěvákem Andrijem Chlyvňukem nahráli po 28 letech novou písničku.

 

Miluju Britney Spears, teď budu milovat Rammstein

Ale umělci se umí zapojit i osobně. Ukrajinka Alica Komm dorazila na berlínské vlakové nádraží jen krátce poté, co Putin zaútočil na její zemi. V cizím městě byla naprosto bezradná, bylo jí do breku a svou situaci vysvětlovala nejbližšímu dobrovolníkovi. V tom momentu se objevil muž v přiléhavém módním kabátě, botách a v klobouku na hlavě.

Poznala v něm slavného zpěváka. „Nemohla jsem uvěřit, že jsem uprostřed této apokalypsy potkala Tilla Lindemanna ze skupiny Rammstein. Byl velmi milý a měl nádherné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Ruská válka na Ukrajině

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější