Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Řepkově žlutá česká pole jsou dortem, který je třeba naporcovat

V dnešní době velmi povědomý pohled na českou krajinu – řepka od obzoru k obzoru. Zdroj: Adobe Stock
V dnešní době velmi povědomý pohled na českou krajinu – řepka od obzoru k obzoru. Zdroj: Adobe Stock

Krajinářští architekti již dlouho upozorňují, že česká krajina trpí v důsledku nevhodně nastavených podmínek v zemědělství. A tak tu máme rekordně široké lány polí, které negativně ovlivňují přírodu i život v okolních obcích. Mohlo by proměnu rázu české krajiny podpořit i rozhodnutí vlády ukončit přimíchávání biosložky do paliv? Krajinu máme před očima téměř neustále, i té stojí za to věnovat pozornost v pravidelné páteční architektonické rubrice.

Když se na Českou republiku podíváte z ptačí perspektivy, například z okénka letadla, zřetelně poznáte, kde jste právě překročili hranice. Zatímco okolní země, především směrem na západ a na jih, tvoří pestrá barevná mozaika složená z menších políček, naši krajinu pokrývají monotónní širé lány.

Tento rozdíl každoročně nejvíce vyniká právě v tuto dobu a v nadcházejících týdnech, kdy na nich žloutne řepka olejka. Bloky polí, kde se pěstuje, již dlouho narušují původní osobitý ráz české krajiny. Oblast problémů, které pálí českou krajinu, je ale daleko širší než lány řepky a také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Architektura

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější