Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Máme poslední hodiny. Vyvezte ženy, děti a raněné!“ Drama Mariupolu, které se děje právě teď

Závod Azovstal se stal posledním útočištěm hrstky ukrajinských vojáků a několika stovek civilistů. Dnes se Ukrajinci opět nevzdali. Foto: Iva Zímová
Závod Azovstal se stal posledním útočištěm hrstky ukrajinských vojáků a několika stovek civilistů. Dnes se Ukrajinci opět nevzdali. Foto: Iva Zímová

Je 56. den války. Poprvé se ukrajinské evakuační autobusy dostaly do bezprostřední blízkosti závodu Azovstal v Mariupolu, kde se skrývají stovky žen, dětí a ukrajinských vojáků. „Vezměte alespoň je. My se nevzdáme,“ žádají Ukrajinci záchranu civilistů. Jak drama dopadne a zda se povede někoho zachránit, není vůbec jisté.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Vyhlašujeme ‚režim ticha‘ kolem závodu Azovstal,“ zaznělo z ruského ministerstva obrany. Po včerejších náletech, během nichž byly na obří průmyslový objekt v největším ukrajinském azovském přístavu svrženy i těžké letecké bomby, nikdo nepředpokládal, že v Azovstalu zůstali ještě lidé schopní vzdorovat, odhodlaní odmítnout nabídku kapitulace a záchrany životů. Ukázalo se, že zůstali.

Dnes ráno totiž velitel 36. brigády námořní pěchoty Sergej Volyna vyzval v naléhavém videoprohlášení vůdce Spojených států, Turecka a Velké Británie, aby se zasadili o záchranu životů žen, dětí i vojáků. „Vyvezte nás na území třetího státu,“ zkusil něco, co bylo vzhledem k nekompromisnímu ruskému postoji předem odsouzeno k neúspěchu.

https://twitter.com/Igor19840405/status/1516749869213532160

Elitní ukrajinský důstojník Volyna žádá svět o pomoc: „Možná je to naše poslední výzva, zůstaly nám poslední dny nebo hodiny. Síly protivníka nás převyšují ve vzduchu i dělostřelectvem i na zemi v počtu tanků. Bráníme jediný objekt, Azovstal, kde jsou civilisté, kteří se ocitli v pasti války. Obracíme se na světové lídry, aby nám pomohli. Obracíme se na ně, aby pro nás byla použita procedura vyjmutí. Vyvezte nás na území třetího státu. Garnizona mariupolských jednotek čítá více než pět set zraněných vojáků a stovky civilistů, mezi nimi jsou ženy a děti. Zdroj: Igor1984045, Twitter

Jenže naplánovaná evakuace se nakonec nerealizovala tak, jak v Kyjevě doufali. „Kvůli tomu, že nemají kontrolu nad svými vlastními vojáky na místě, nebylo možné zajistit zastavení palby,“ řekla ukrajinská vicepremiérka Irina Vereščuková. Potvrdila, že na předem dohodnutém místě čekaly autobusy. Byly jich desítky. Jenže kvůli „neorganizovanosti okupantů“ se tam nepovedlo dostat lidi z Azovstalu včas.

Spolu s vojáky se v rozsáhlých podzemních prostorách pod závodem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější