Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do Evropy se vrací špatné časy. Děsí mě zanícená láska k Židům, mám z ní mrazení v zádech, říká rabín Sidon

Foto: Gabriel Kuchta Deník N
Foto: Gabriel Kuchta Deník N

Vrchní zemský rabín Karol Sidon varuje, že se pro Židy žijící v Evropě vrací těžké časy. Stačí, aby se k moci dostali antisemité. Pak se může zase stát, že se Židé budou bát chodit i po ulici. „Všechno je představitelné,“ říká duchovní.

Jaké to je, být dnes Žid v Evropě?

Jsou období, kdy si užíváme ty příjemnější časy. Teď momentálně ty příjemnější časy máme už delší dobu v Česku. Domníval jsem se, že se od západní Evropy můžeme jenom učit…

Jaké to je, být dnes Žid ve Francii?

Asi dost těžké. V poslední době mě na tom nejvíc vyděsila jedna věc – ještě donedávna se zdálo, že antisemitští tam jsou Arabové. Tedy přistěhovalci z Afriky a odjinud. Ale v poslední době to už vypadá na neonacisty. A dokonce i na žluté vesty. Pokud se dají dohromady tyhle dvě bandy, je to strašlivě nebezpečné pro situaci Židů.

Umíte si představit, jak se dají dohromady neonacisté a přistěhovalci?

Těžko jsem si to dokázal představit a těžko si to představuju i dnes, ale fakt je ten, že když dva dělají totéž, myslí si totéž.

Nevylučujete tedy situaci, že více než sedmdesát let po konci druhé světové války by se Židé mohli stát nepřítelem číslo jedna v Evropě?

Už se to jednou stalo. Já jsem se do té doby zrovna narodil, takže zas tak dávno to není. Nejsem člověk, který by měl tendenci vymýšlet si nějaké hrůzostrašné scénáře o budoucnosti, ale fakticky to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější