Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Univerzální lidstvo se stane chimérou.“ Myslet a jednat jako nacista

Foto: Bundesarchiv
Foto: Bundesarchiv

„V dějinách se neobjevil fenomén, jenž by se mu podobal… Nikdo nevzbuzoval tolik jásotu, hysterie a mesiášských očekávání jako on. A nikdo tolik nenávisti. Nikdo během tak krátké doby nedal kolu dějin tak neuvěřitelné zrychlení a nikdo nezměnil tvář světa jako on. Nikdo za sebou nezanechal takovou stopu lemovanou troskami. Z povrchu zemského ho vyhladila až koalice téměř všech spojených světových velmocí.“ Takto před lety charakterizoval historik Joachim Fest Adolfa Hitlera, a nutno říct, že fascinace touto postavou přetrvává. Dají se ale nějak koherentně popsat ideová východiska Hitlera a jeho následovníků?

V minulosti někteří autoři popírali, že by Hitler nějaké vlastní názory, či dokonce jednotný světový názor vůbec utvořený měl. Označovali ho za pouhého „bezzásadového oportunistu“, případně soudili, že celý národní socialismus byl jen bezobsažnou „aplikací americké reklamní techniky na německou politiku a propagandu“, jak tvrdil filozof György Lukács.

Dnes se naopak většina badatelů přiklání k tomu, že Hitler svoji vizi vyjádřil v knize Mein Kampf. Podniknuty už byly pokusy zrekonstruovat jeho vnitřní svět prostřednictvím obsahu jeho knihovny, poznámek, které do svých knih vepsal, i toho, do kolikáté stránky kterou z nich přečetl. Stejně jako se objevily snahy komplexně popsat Hitlerův světonázor a to, jak vznikal.

Postupně u nás ale vychází i publikace, které se snaží o popsání samotného nacismu jako světonázoru, což ale pochopitelně úzce souvisí i s publikacemi o nacistickém vůdci. Jedním z takových obecnějších pokusů je i kniha v zahraničí oceňovaného francouzského historika Johanna Chapoutota Zákon krve – Myslet a jednat jako nacista.

Chapoutot vychází ze studia

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Literatura faktu

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější