Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Tati, uvěř mi!“ Rusové zprávy o válce od příbuzných z Ukrajiny často odmítají. Jeden restauratér to chce změnit

Michail Kacurin během online rozhovoru s Deníkem N. Foto: Eva Mošpanová, Deník N
Michail Kacurin během online rozhovoru s Deníkem N. Foto: Eva Mošpanová, Deník N

Michail Kacurin se před dvěma měsíci stal jedním z milionů Ukrajinců, kteří narazili na odpor svých příbuzných v Rusku, když se jim snažili popsat, co se v jejich zemi děje. To ho přimělo vytvořit projekt, který pomáhá Ukrajincům sdělovat ruským členům rodiny pravdu. S Deníkem N mluvil mimo jiné o tom, jak dopadla jeho vlastní zkušenost s otcem. Co při přesvědčování příbuzných pomáhá a co naopak ne?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Několik dní po ruském vpádu na Ukrajinu si Michail Kacurin uvědomil zvláštní věc. Jeho otec, který žije v Rusku, mu nezavolal. „Myslel jsem si, že prostě neví, co se děje. Je to padesátník, žije v lese, nepoužívá internet, dívá se pouze na televizi a nemusel být v obraze,“ vysvětluje přes videochat.

Třiatřicetiletý muž se proto rozhodl zavolat otci sám. „Zeptal jsem se ho, zda ví, co se stalo na Ukrajině. Řekl, že jo, že slyšel o nějaké speciální operaci. Pokoušel jsem se mu vysvětlit, že Rusko napadlo Ukrajinu, bombardují nás a já utíkám se svou rodinou a dvěma malými dětmi,“ popisuje Kacurin.

Nedočkal se však pochopení, jaké by od svého táty čekal. „Začal se se mnou hádat, že to není pravda, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější