Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Největší tanková bitva? Největší bitva 21. století? Boj o Donbas rozhodne logistika

Do obydlených oblastí Charkova „osvobozených od ukrajinských nacionalistů“ se „vrací mírový život“, píše ruské ministerstvo obrany. Foto: mil.ru
Do obydlených oblastí Charkova „osvobozených od ukrajinských nacionalistů“ se „vrací mírový život“, píše ruské ministerstvo obrany. Foto: mil.ru

Pokud by Rusové obsadili celý Donbas, mohli by útočit dále na Oděsu a možná i na Kyjev. Mnozí západní odborníci si ale myslí, že se jim to nepodaří.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Někteří experti říkají, že může přijít největší tanková bitva v Evropě od konce druhé světové války. Podle jiných se zase schyluje k největší bitvě ve světě ve 21. století.

Včera byla zahájena nová fáze ruské invaze na Ukrajinu: bitva o Donbas.

Poté, co Rusové nedobyli Kyjev a stáhli se ze severu země, se zaměřují asi na 450 kilometrů dlouhou frontu na východě a jihu Ukrajiny. Hlavním cílem je obsadit celou Luhanskou a Doněckou oblast a obklíčit ukrajinské jednotky.

„Další fázi operace“, jejímž cílem je „plné osvobození“ Doněcké a Luhanské oblasti, dnes potvrdil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější