Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bradáčová s policií oslovují uprchlíky, sbírají důkazy o ruských válečných zločinech na Ukrajině

Masový hrob v Buči. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Masový hrob v Buči. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Česko spolu s dalšími pěti evropskými státy začalo shromažďovat důkazy o ruských válečných zločinech páchaných na Ukrajině. Případ vede Národní centrála proti organizovanému zločinu a dohlíží na něj Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Cílem je zajistit důkazy o válečných zločinech, a to na základě svědectví lidí, kteří utíkají před ruskou invazí na Ukrajinu do Česka.

„Mnoho z těch lidí má fotografie, videa a další důkazy o těchto válečných zločinech. Řada svědků i případných obětí válečných zločinů disponuje informacemi přímými nebo důkazy, které jsou zprostředkované od lidí na Ukrajině. Všichni ti lidé mohou pomoci zdokumentovat válečné zločiny,“ říká v rozhovoru pro Deník N vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Úřady se zaměřují na několik zločinů, a to na použití

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější