Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ministerstvo v létě spustí novou kampaň na očkování proti covidu. Experti varují před falešným pocitem bezpečí

Vláda chystá novou očkovací kampaň a v případě zájmu chce opět otevřít i některá očkovací místa. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vláda chystá novou očkovací kampaň a v případě zájmu chce opět otevřít i některá očkovací místa. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministerstvo zdravotnictví chce v létě spustit novou kampaň na podporu očkování proti covidu-19. Virologové vesměs doporučují s třetími dávkami neotálet, a to ani v situaci, kdyby pandemie covidu dále zpomalovala.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Světová zdravotnická organizace (WHO) počítá se třemi scénáři dalšího vývoje pandemie covidu-19. „Podle nejpravděpodobnějšího scénáře se závažnost onemocnění bude časem snižovat, protože imunita se zvyšuje v důsledku očkování a infekce,“ řekl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Přesto ale mohou nastat periodické nárůsty případů a úmrtí, což může vyžadovat pravidelné očkování minimálně u zranitelné populace. V řadě míst se může navíc objevovat sezonní dominance viru.

„Nejlepší scénář pak přináší méně závažné varianty, kdy přeočkování nebo nové vakcíny nebudou nutné,“ vysvětlil Ghebreyesus.

Naopak v nejhorším případě se podle něj objeví virulentnější a vysoce přenosná varianta covidu-19. Vlády by proto měly být i nadále připravené na boj s pandemií. Klíčové je nadále očkování s cílem minimálně sedmdesátiprocentní proočkovanosti populace.

Sezonní dominance viru se pravděpodobně bude týkat i Česka. Podle odborníků by na podzim mohla přijít další vlna nemoci. Chystá se na ni i stát.

„Ministerstvo zdravotnictví připravuje plán na očkovací kampaň, stejně tak i očkovací místa. Konkrétní podoba plánu bude záviset na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější