Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Co chcete? Vraťte se zpátky.“ Vláda shání ubytování pro tisíce ukrajinských Romů, rodiny se nechtějí rozdělovat

Ubytovna v Bezděčíně na Mladoboleslavsku se stala dočasným domovem pro několik desítek ukrajinských Romů. Foto: Petr Vodseďálek, Deník N
Ubytovna v Bezděčíně na Mladoboleslavsku se stala dočasným domovem pro několik desítek ukrajinských Romů. Foto: Petr Vodseďálek, Deník N

Do Česka zamíří týdně až několik stovek ukrajinských Romů, kteří stejně jako ostatní prchají před ruskou invazí. Početné rodiny se však mnohdy kvůli ubytování nechtějí rozdělit, a tak často zůstávají v bývalých detenčních centrech. Ministerstvo vnitra pro ně shání velkokapacitní ubytování. Dalším problémem může být dvojí občanství, kvůli kterému běženci nemají nárok na pomoc od státu.

To video má asi dvě minuty. Zhruba dvacetičlenná skupina romských žen a dětí stojí před registračním centrem pro ukrajinské uprchlíky na brněnském Výstavišti. „Přijeli jsme z Ukrajiny, přišli jsme sem vyřídit víza. Řekli nám: ‚Co chcete? Vraťte se zpátky.‘ Víc nic,“ říká rusky matka, která drží v náručí promočeného sedmiměsíčního kojence zabaleného v hnědobílé dece.

„Když jsem se zeptala, jestli starší syn nemůže na záchod, řekli, že máme jít na nádraží. Jiné uprchlíky přitom dovnitř pouští a víza jim vyřizují. My jsme ale taky přišli z Ukrajiny,“ říká a na kameru ukazuje dokumenty, které to potvrzují. Sama má šest dětí, její sestra devět, přesto musely strávit noc venku před pavilonem.

Na druhém videu je zase skupina asi deseti žen a dětí, které kašlou, protože jsou nemocné. Také tyto ženy popisují, že jim pracovníci krajského registračního centra odmítli dát uprchlická víza a nocleh, a proto musely spát venku. V noci přitom teploty ještě klesají k nule. I tato skupina má ukrajinské pasy.

Obě videa jsou ze začátku minulého týdne a zaznamenala je dobrovolnice z brněnské neziskovky IQ Roma Servis, která chodí na Výstaviště ukrajinským Romům tlumočit a vyjednávat s pracovníky registračního centra. Nepřála si zveřejnit svoje jméno. Videa má Deník N k dispozici.

Podle dobrovolnice bylo vyjednávání na místě o osudu obou skupin složité. „Šla jsem dovnitř. Policisté Romům dokonce zamkli i záchody a nepustili je tam. Matkám nedovolili děti v centru ani přebalit. Ptala jsem se, proč stojí matky s malými dětmi venku v zimě. Vykládali mi, že mají plný stav, přitom kolem mě neustále procházeli Ukrajinci z majority, které pouštěli dál,“ popsala žena.

Podle jejího svědectví policisté argumentovali, že mohou zaregistrovat jen ty, kteří mají zajištěné svoje ubytování. To ale podle vládních pravidel není legální

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Romové

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější