Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bůh kdysi seslal na Egypt deset ničivých ran, teď mohou přijít další – hlad kvůli válce na Ukrajině a smrtící sucho

Dostatek pšenice je pro Egypt od nepaměti otázkou nejvyšší priority (na snímku egyptská kněžka s obilnými klasy). Ilustrační foto: Adobe Stock
Dostatek pšenice je pro Egypt od nepaměti otázkou nejvyšší priority (na snímku egyptská kněžka s obilnými klasy). Ilustrační foto: Adobe Stock

Komentář Lenky Hrabalové: Ruská válka proti Ukrajině má přímý dopad i na země, které jsou od ní poměrně daleko. Jednou z těchto zemí je Egypt, který nyní čelí nečekaným problémům. Mezi ty velmi aktuální patří potravinová bezpečnost a schopnost země nasytit miliony obyvatel, kteří jsou závislí na státem zajišťovaných potravinách.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Organizace pro výživu a zemědělství při OSN vydala varování, že válka na Ukrajině může mít za následek ohrožení hladem, či přímo hladomorem v mnoha zemích světa. Ukrajina je dodavatelem až dvanácti procent světového obilí a největším světovým producentem slunečnicového oleje. Válka se na cenách samozřejmě projevuje.

Ceny pšenice na začátku března dosáhly rekordních výšek – poskočily o 20 % za jeden týden a o 60 % od začátku roku a vyšplhaly se na třináct dolarů za bušl (tj. 27,2 kilogramu). Ruská agrese zabránila dovozu levného obilí z oblasti Černého moře, jehož je Blízký východ, a tudíž i Egypt odběratelem.

Egypt je největším

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Názor

Ruská válka na Ukrajině

Ekonomika, Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější