Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukrajinky v Česku jako oběti kuplířů? Zmapovali jsme vznik informace, kterou zatím nikdo nepotvrdil

V nočních klubech přibylo ukrajinských prostitutek, informace o kuplířství se však zatím nepotvrdily. Ilustrační foto: ČTK
V nočních klubech přibylo ukrajinských prostitutek, informace o kuplířství se však zatím nepotvrdily. Ilustrační foto: ČTK

Před měsícem se v médiích objevily zprávy o kuplířích, kteří nutí ukrajinské uprchlice v Česku k sexuální práci. Obchod se ženami se však zatím nepotvrdil, policie prověřuje jen jeden podnět. Deník N zjišťoval původ informací a to, jak se dostaly ke členům vlády.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když ministr vnitra Vít Rakušan 20. března v CNN Prima News řekl, že policie prověřuje snahy kuplířů zneužít zranitelnost Ukrajinek prchajících před válkou, spustilo to mediální smršť. O tom, že příliv statisíců žen a dětí z Ukrajiny nahrává lidem, kteří jejich beznaděje chtějí zneužít, nejsou pochyby. Důkazy, že se to opravdu děje, ale dosud chybí.

„Nelze tvrdit, že došlo k obchodu s lidmi, pokud policie nic nevyšetřila,“ řekla Deníku N Markéta Hronková, ředitelka organizace La Strada, která se této problematice dlouhodobě věnuje. Zatím zaznamenala pouze podezřelé nabídky pomoci.

Podobně reagovala i organizace Rozkoš bez rizika, která pomáhá sexuálním pracovnicím. „Policie uvedla, že není identifikována žádná oběť trestného činu obchodování s lidmi spojená s migrační vlnou žen z Ukrajiny. My jsme ve střehu, budeme včas reagovat. Uvidíme, co přinesou další týdny a měsíce,“ podotýká Karolína Hajská, vedoucí terénního programu v Ústeckém a Karlovarském kraji.

S Hronkovou se shodují, že ohledně údajného kuplířství jde spíše o poplašnou zprávu, která může způsobit více škody než užitku. Deník N zjišťoval, odkud Rakušan a policie tuto informaci získali.

Příběh začíná u 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější