Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Třináct priorit, až stovky miliard a řada hrozících problémů. Rozebíráme vládní uprchlickou strategii

Asistenční centrum pomoci Ukrajině v budově D krajského úřadu, 1. března 2022 v Liberci. Foto: Radek Petrásek / ČTK
Asistenční centrum pomoci Ukrajině v budově D krajského úřadu, 1. března 2022 v Liberci. Foto: Radek Petrásek / ČTK

Vláda si ve své strategii zvládání uprchlické krize stanovila třináct prioritních oblastí. Deník N ji celou získal. Materiál popisuje tři scénáře možného vývoje.

„Rychlá stabilizace“ počítá s uklidněním situace na Ukrajině a s počtem uprchlíků, který je v zemi nyní, tedy zhruba 250 až 300 tisíc lidí.

„Postupná eskalace“ predikuje zhoršení situace na východě Ukrajiny a nárůst počtu uprchlíků až na 600 tisíc. „Tento scénář je s ohledem na současnou situaci možný, a proto většina opatření musí být připravena tak, abychom zvládli i uprchlickou vlnu způsobenou i tímto vývojem,“ popisují autoři dokumentu.

Nejhorším scénářem je „extrémní eskalace“, která by znamenala rozšíření konfliktu na celou Ukrajinu a až jeden milion lidí prchajících do Česka. Tento scénář je ale podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), jehož resort přípravu strategie koordinoval, zatím velmi nepravděpodobný.

„Jsme lidé a pomáháme lidem, kteří jsou v zásadní nouzi. Česká republika chce prokázat silné humanitární základy a posílit tyto hodnoty ve společnosti,“ píše se v úvodu dokumentu.

„V mnoha oblastech života lidí v Česku lze očekávat zásadní dopady na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější