Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Kde jsou ukrajinská vojska?“ vyzvídali rusky dobrovolníci od uprchlíků. Případ řeší policie, expert varuje před špionáží

Foto: Adam Hecl, Deník N
Foto: Adam Hecl, Deník N

Dobrovolníci pomáhající na hlavním nádraží zaznamenali incidenty, při kterých se někteří lidé rusky vyptávali ukrajinských uprchlíků na podezřelé dotazy. Například na pohyb či pozici ukrajinských vojsk. Oznámením se zabývá policie. Podle bývalého šéfa Bezpečnostní informační služby může jít o spolupracovníky ruských tajných služeb.

Na pražské hlavní nádraží denně přijíždějí tisíce lidí prchajících z Ukrajiny před válkou, hlavně žen, dětí či seniorů. Často v Česku nikoho neznají a první, na koho se při výstupu z vlaku obracejí a spoléhají, jsou dobrovolníci.

Ti už mají na nádraží za půldruhého měsíce dlouhé trvání války vypracovaný fungující systém pomoci. Organizují ji hasiči, neziskové organizace či zástupci drah a města. Denně se na místě protočí kolem dvou stovek dobrovolníků, zapojit se může v podstatě kdokoliv. Největší poptávka je po těch, kteří umějí mluvit ukrajinsky nebo rusky. Jak se ale ukazuje, ne všichni dobrovolníci to s lidmi prchajícími před válkou mohou myslet dobře.

Podezřelé dotazy

Podle informací Deníku N již lidé pomáhající na nádraží zaznamenali jednotky případů, kdy se rusky mluvící dobrovolníci vyptávali příchozích na podezřelé informace válečné povahy. Například na to, kde se pohybují ukrajinské armádní jednotky.

Na zvláštní chování některých „tlumočníků“ upozornili jiní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější