Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč je těžší poslat Ukrajině migy než rakety S-300 nebo tanky

Slovenský MiG-29A, v kódu NATO nazývaný Fulcrum. Foto: Wikimedia Commons
Slovenský MiG-29A, v kódu NATO nazývaný Fulcrum. Foto: Wikimedia Commons

Myšlenku poskytnutí stíhaček MiG-29 Ukrajině podpořila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (Česká republika už ruské migy na rozdíl od ruských tanků nemá), ovšem pod podmínkou, že za ně Slovensko získá náhradu, aby nepřišlo o vzdušnou obranu. Nahradit stíhačky ale může být složitější než nahradit systémy raketové protivzdušné obrany.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Po odeslání raketového systému S-300 Ukrajině (následovalo po převozu českých tanků na Ukrajinu) dostávají slovenští vládní politici otázky o další vojenské pomoci ze Slovenska. Týkají se zejména slovenských stíhaček MiG-29 (Slovensko, Polsko a Bulharsko jsou poslední tři státy NATO, které mají migy, pozn. Deníku N).

Také jsou to zbraně ruské výroby, kterých se chce Slovensko zbavit a které ukrajinská armáda potřebuje – je na ně zvyklá.

Premiér Eduard Heger, ministr obrany Jaroslav Naď ani prezidentka Zuzana Čaputová to nevyloučili. Naď ale včera vysvětlil, proč jsou migy jiný příběh.

„O stíhačky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

NATO

Ruská válka na Ukrajině

Slovensko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější