Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

První Punčák: kolem zuří válka. O to víc chceme duhový happyend

Americká „Úžopětka“: JVN, Karamo, Tan, Antoni a Bobby definují tvář liberální Ameriky. Foto: Netflix
Americká „Úžopětka“: JVN, Karamo, Tan, Antoni a Bobby definují tvář liberální Ameriky. Foto: Netflix

Do kulturní rubriky Deníku N s její proměnou přicházejí i nové formáty. Ten pravděpodobně nejpodvratnější vytvořila Jana Patočková. V Punčáku každou středu všichni čtenáři Deníku N najdou ty nejbizarnější trendy ze světa sociálních sítí, popkultury, reality shows či youtubových videí. Začínáme zostra – s make-over utopií Queer Eye z Netflixu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Představte si, že vám doma zazvoní parta krásných, milých, stylových a empatických lidí a během týdne vám obrátí život vzhůru nohama. Pomůže vám najít ztracené sebevědomí, vylepší šatník, ostříhá vás, vezme na kurz vaření nebo společenských tanců a jako třešničku na dortu vám ještě předělá celý byt tak, že vypadá jako z mokrého snu pinterestové maniačky. Na konci týdne jste připravení vykročit z komfortní zóny a jít konečně třeba na rande nebo na pracovní pohovor. Ale hlavně: váš život od teď bude už jen lepší!

To je premisa úspěšného make-over reality formátu Queer Eye (Queer tým), který před čtyřmi lety znovuoživil Netflix. Pět queer expertů na radost ze života se v něm vydává napříč USA a snaží se zlepšit životní potenciál těch, které do reality show přihlásili jejich blízcí.

„Úžopětka“ z amerického snu

Americký Queer Eye staví na silných příbězích lidí, kteří cítí, že se v životě dostali do bodu, v němž převládají stereotyp, stagnace, nezdravé životní návyky a frustrace. Ale také na kouzelných průvodcích, kteří se je týden snaží koučovat a posunout je k vytouženým cílům. A propojuje tak to nejlepší z televizních přeměn: vidíme nejen změny fyzického rázu (nový nábytek a oblečení), ale také proměny návyků.

Jana Patočková představuje rubriku Punčák

Punčáky jsou pro cukrářské dílny tím, co pro řeznictví s pultem a hotovkami frankfurtská: obojí je prý v provozech v podstatě nový projekt ze zbytkových surovin. Punčák je skládanka navrstvená z piškotového těsta namáčeného v rumovém rozvaru politá nejčastěji růžovou glazurou. Geniální waste management, že?

Punčák může být z těch nejvybranějších surovin, ale nebojí se obsahovat ingredience z prášku nebo zbytky, na konci dne to totiž vždycky zachrání alkohol. Tato rubrika to má podobně – ceněná klasika a intelektuální potrava se úplně klidně může potkat s reality shows, Mozart s Britney Spears, Labutí jezero s představením, kde se svlékají drag queens a burlesky.

Tohle všechno tvoří naši kulturní a popkulturní mapu, kterou se proplétáme denně „venku“ i na sítích. V době, kdy se plýtvání jídlem tematizuje ze všech stran, lze pokládat punčák za praotce nebo teda spíš pramáti (je růžový, musí být ženského rodu, ne?) nakládání se zbytky. Tahle rubrika bude punčák se vším všudy. Možná to nebude vaše první volba, ale i přes to na něj třeba dostanete chuť.

„Fab Five“, tedy „úžasná pětka“, je pečlivě nacastovaný tým, za který by se nemusel stydět ani produkční tým Spice Girls: Antoni Porowski je pohledný kulinářský expert s polskými kořeny, sympatický blonďák Bobby Berk má na starosti interiérový design. Dlouhovlasý Jonatan Van Ness v excentrických

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Punčák

Seriály

Televize

TOP

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější