Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S lidmi bez prověrky tajné zprávy řešit nebudu. Do personálií si ani z Hradu zasahovat nenechám, říká nový šéf policie

Nový policejní prezident Martin Vondrášek. Foto: ČTK
Nový policejní prezident Martin Vondrášek. Foto: ČTK

Policie jako celek nyní žádnou reformu nepotřebuje. V rozhovoru pro Deník N to říká nový policejní šéf Martin Vondrášek. Popisuje i to, jak bude reagovat v případě, když po něm prezident či jeho okolí bude požadovat třeba výměnu policejního ředitele, jako se dělo v minulosti. „Když se mi to stane, budu s takovými požadavky rychle hotový,“ říká.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Bude třeba rozdělit Národní centrálu proti organizovanému zločinu?
  • Proč se některá vyšetřování táhnou roky?
  • Jak policie kvůli ruské invazi na Ukrajinu stíhá šíření poplašných zpráv, dezinformací a nenávisti?
  • Jak zareaguje, když prezident či jeho okolí budou chtít výměnu policejních ředitelů?

Ještě před jmenováním do funkce jste řekl, že do toho půjdete, pokud budou na policii peníze v rozpočtu. Jak to tedy bude s platy?

Takovou podmínku jsem si nekladl. Pokud má policie naplňovat své poslání a kvalitní veřejnou službu, musí mít ukotvené hodnoty, naplňovat priority a mít zdroje. Služební příjmy budou pro letošek minimálně stejné jako loni. Někomu to možná přijde málo ambiciózní, ale řešili jsme to v době nástupu nové vlády. Ta říká, že je tady enormní dluh, inflace, koronavirus a chce šetřit na výdajích státu. Policistům se nemohou snižovat platy, jinak budou od policie odcházet.

A co investice?

Celé ministerstvo vnitra se muselo sklonit. Odložili jsme některé nákupy techniky. Nic jsme nezrušili, ale v rámci úspor jsme do dalších let odsunuli část investic v hodnotě necelé miliardy. Odsouvají se hlavně plnění z rámcových smluv na nákup aut. Investice jsme rozprostřeli v čase, není to žádná tragédie.

Policii se dlouhodobě vyčítá, že některé případy se táhnou mnoho let – například Čapí hnízdo od roku 2016 a obžaloba padla až letos. Budete se chtít zaměřit na rychlost či efektivitu při vyšetřování?

Budu chtít vidět výsledky a mám v úmyslu stanovit hodnotící kritéria efektivity každé služby. Týkat se to bude i kriminální policie. Jedním z kritérií bude i délka trestního řízení, dalším třeba poměr trestné činnosti vyhledané a oznámené.

Reforma teď není nutná

Jak si představujete reformu policie? Bývalý policejní prezident Jan Švejdar měl speciální tým, ale žádná z velkých změn se nakonec nestala. Co by se podle vás mělo změnit?

Policie jako celek v tuhle chvíli nepotřebuje žádnou reformu. Není třeba měnit, jak funguje, organizační strukturu má nastavenou dobře. Řada výstupů té pracovní skupiny se realizovala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější