Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč se Putin bojí školáků? Vzal jim budoucnost i naději

Putin se bojí nové generace jak čert kříže. Vzal jim budoucnost i naději. Foto: kremlin.ru
Putin se bojí nové generace jak čert kříže. Vzal jim budoucnost i naději. Foto: kremlin.ru

Při válce na Ukrajině zemřely stovky dětí, v ruských školách zas žákům vtloukají do hlavy propagandu. Jaký je vztah ruského prezidenta Vladimira Putina k dětem a mladým lidem, vysvětluje ve svém komentáři Ekaterina Kanakova ze zakázaného ruského rádia Echo Moskvy.

To, že Putin na děti kašle, spousta lidí pochopila už 1. září 2004, kdy teroristé obsadili školu v Beslanu. Jako rukojmí si vzali kolem 1200 lidí, kteří strávili tři dny ve vydýchané tělocvičně bez jídla a vody. Propaganda oznámila, že rukojmích je kolem tří set.

Režim chápal, že pokud se veřejnost dozví skutečný počet rukojmích, bude požadovat vyjednávání. Putin ale řekl: „Rusko s teroristy nejedná, ale likviduje je.“ (Ministr zahraničí Sergej Lavrov se přitom loni setkal se zástupci Tálibánu.) Při zásahu se většinu rukojmích podařilo osvobodit, 334 lidí ale zemřelo, z toho 186 dětí.

V roce 2004 mi bylo dvanáct let a sledovala jsem tu hrůzu v televizi. Přišlo mi, že kvůli záchraně dětských životů je možné přijmout jakékoli oběti a spolknout i svou hrdost. Přišla jsem o růžové brýle. Sundejte si je i vy. Vzdejte všechny pokusy najít v Putinovi něco lidského. Jeho lidská podstata umírala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější