Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Milánek nás poučil o Stalinovi, Maty se bál atomové bomby

Válka na Ukrajině pohledem Vojty ze ZŠ Zbiroh. Foto: JSNS
Válka na Ukrajině pohledem Vojty ze ZŠ Zbiroh. Foto: JSNS

České děti se učí, jak porozumět válce. Nezastupitelnou roli v jejich vzdělávání na toto téma mají kromě rodičů i školy. Metodické materiály jim (i široké veřejnosti) nabízí vzdělávací program Jeden svět na školách. Ode dneška tu jsou dostupné i nové lekce k tématu propagandy a mediální manipulace.

Jednoho dne je Žirafa vyhoštěna ze své domoviny. Život v nové zemi, jejímiž obyvateli jsou výhradně psi, však pro ni není jednoduchý. Setkává se tu s předsudky vůči žirafám, s neochotou úřadů i podezíravostí psů.

Dvanáctiminutový belgicko-francouzský animovaný film Žirafa v nesnázích je jedním z filmů, které dětem mohou osvětlit, co vlastně znamená aktuální válka na Ukrajině a v tomto konkrétním případě i následná uprchlická vlna. Hravě i ty nejmenší děti seznamuje s tématem uprchlictví a ukazuje mnohé typické překážky, se kterými se uprchlík v nové zemi musí vyrovnat.

Hodně vrásek pro Putina

Děti dnes mají války plnou hlavu, ač to tak na první pohled nemusí vypadat. Svědčí o tom i zkušenost učitelky ze zbirožské základní školy. „Moji malí třeťáčci mě s informacemi o válce přivítali hned na začátku války, ve čtvrtek 24. února ráno,“ sdílí na stránkách JSNS svou zkušenost Andrea Tláskalová ze ZŠ Zbiroh. „Měli obavy, báli se. Milánek nás poučil o Stalinovi, Maty se bál atomové bomby. Povídali jsme si, snažila jsem se je uklidnit.“

Podle učitelky měly děti další den ještě větší obavy. „Sledovaly doma zprávy, říkaly, že toho mají plnou hlavu a bojí se. Zeptala jsem se jich, jestli se z toho chtějí vykreslit a chtěli. Kluci malovali hlavně tanky a stíhačky, holčičky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dokument

Ruská válka na Ukrajině

Školství

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější