Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zalužnyj kontra Dvornikov, pružný přístup vs. ruská škola. Profily generálů, kteří velí válce o Ukrajinu

Ukrajinský generál Valerij Zalužnyj (vlevo) a ruský generál Alexandr Dvornikov. Foto: Reuters a Ministerstvo obrany RF.
Ukrajinský generál Valerij Zalužnyj (vlevo) a ruský generál Alexandr Dvornikov. Foto: Reuters a Ministerstvo obrany RF.

Ustanovením Alexandra Dvornikova velícím generálem ve válce na Ukrajině dalo Rusko armádě konkrétní tvář, která bude zodpovědná za její úspěch či neúspěch. Ukrajina už takového generála má delší dobu a Valerij Zalužnyj si dosud vedl velmi dobře. Ustojí i Dvornikovův úder na Donbas?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Poté co ruský útok vlivem nedostatečných sil a koordinace ztroskotal, se v Moskvě rozhodli změnit velícího generála i celkový přístup k válce. Pokud myslíte, že je řeč o bojích na Ukrajině, asi ano, ale vlastně to je hodnocení průběhu sovětské agrese proti Finsku v roce 1939.

Paralel je více: touha Kremlu dobýt bývalou „provincii“, menší demokratický soused neochotný podřídit se příkazům, plány na bleskové vítězství…

Nástup generála Dvornikova vzbudil pozornost i obavy z muže, západními médii přezdívaného „řezník ze Sýrie“. Naštěstí pro Ukrajinu nemá jen silné stránky. Nevstupuje na scénu coby hlavní velitel s nablýskanou armádou, ale s notně otřeseným vojskem. Má zdatného soupeře (více o něm níže). A jeho zmiňované angažmá na Blízkém východě nebylo plné zářných momentů.

Analytik Tom Cooper poznamenává, že Dvornikovův příchod má zejména ukončit stav, kdy vysocí ruští velitelé na frontě každý

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

TOP

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější