Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Škola, která k něčemu bude. Jak chce Česko zgruntu proměnit výuku?

První školy by se mohly učit podle nového rámcového vzdělávacího programu od září 2024. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
První školy by se mohly učit podle nového rámcového vzdělávacího programu od září 2024. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Základní školy čeká největší změna od roku 2005, kdy se začalo učit nikoliv podle povinných osnov, ale podle rámcového vzdělávacího programu. Ten byl sice mezitím mnohokrát v dílčích bodech pozměněný, teď ale přichází velká revize. Ministerstvo školství dokončuje její hlavní směry, které budou závazné pro tvorbu celého programu. Popisujeme nejdůležitější novinky.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Samotná velká revize rámcového vzdělávacího programu (RVP) pro základní školy začne vznikat až na podzim pod taktovkou Národního pedagogického institutu. Povinným vodítkem pro oborové pracovní skupiny musí být hlavní směry revize, do kterých nyní autoři z expertního panelu ministerstva školství zpracovávají připomínky veřejnosti. Těch se sešlo více než 3600.

Stavebním kamenem nového RVP, kterým se první školy začnou řídit od září 2024, mají být

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

info@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější