Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Od Hnutí pro život dávají ruce pryč herci i konzervativní politici. Odsuzují výroky o znásilněných ženách na Ukrajině

Pochod pro život v roce 2018. Foto: ČTK
Pochod pro život v roce 2018. Foto: ČTK

Po rozhovoru Deníku N se zástupkyní konzervativního katolického Hnutí pro život se od této organizace začali distancovat politici i veřejné instituce.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Řadu institucí, politiků či známých osobností, které spolupracovaly s Hnutím pro život, pobouřily výroky, které pronesla v rozhovoru s Deníkem N mluvčí organizace Zdeňka Rybová. Ta kritizovala to, aby se ženám, které na Ukrajině znásilnili ruští vojáci, posílala nouzová antikoncepce postinor.

„Obrovský zločin, který se děje na civilistech a ženách, je odsouzeníhodný. Zjednodušit násilníkům cestu tím, že budou páchat násilí bez následků, tedy bez rizika, že se narodí dítě, nevidím jako formu charitativní aktivity,“ řekla v rozhovoru pro Deník N Zdeňka Rybová, mluvčí a jedna z hlavních představitelek Hnutí pro život. „Proč Češi nepřispějí místo toho na nákup houkadel, pepřáků nebo elektrických paralyzérů,“ psalo pak hnutí na svých sociálních sítích v příspěvku, který později smazalo.

Sama organizace ve výroční zprávě za loňský rok napsala, že ji podporovaly „dva kraje, 63 měst, 31 nemocnic a desítky odborníků a osobností“. Naposledy hnutí podpořila třeba Česká pošta. Řada organizací a osobností se však od něj nyní začíná distancovat.

Třeba město České Budějovice. „Současně žádáme organizátory

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější