Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výrok Černochové o základně překryl to důležitější: obrannou dohodu s USA

Jana Černochová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jana Černochová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Česko je už od dob jednání o americkém radaru zemí citlivou na téma základen na svém území. Proto zarezonovalo vyjádření ministryně obrany Jany Černochové, která připustila, že v USA hodlá mezi jiným „otevřít téma“ americké základny v Česku. Výrok překryl to důležitější, co se reálně děje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Speciální obranná smlouva s nějakou členskou zemí NATO zní napohled podivně: máme Severoatlantickou alianci, která zaručuje kolektivní obranu, tak nač další dohody?

Ministerstvo obrany to alespoň prozatím veřejně nevysvětluje. V praxi se ale počítá stále s tím, že v případě ohrožení dorazí Američané. Jsou mobilní, silní, zvyklí rozmisťovat vojenské síly daleko od vlastní země. Jen je pro to třeba mít po ruce právní rámec.

Američané už návrh na sjednání takové smlouvy Čechům přednesli. Podle jednoho zdroje Deníku N by o tom už zítra měla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

TOP

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější