Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kam se podělo 200 milionů dolarů? Nerdi to vyšetří

Gerald Cotten okradl klienty o 200 milionů dolarů. Foto: Netflix
Gerald Cotten okradl klienty o 200 milionů dolarů. Foto: Netflix

Silné svědectví o moci konspiračních teorií i o jednom dobrodružném pátrání po pravdě o kryptoměnovém podvodu přináší na Netflixu „ajťácká telenovela“ Důvěra se nevyplácí: Hon na krále kryptoměn.

Netflix po několika hraných i dokumentárních sériích z poslední doby přináší další příběh jednoho velkolepého podvodu. Odehrává se v tajemném světě kryptoměn. Jeho hrdinou je třicetiletý kanadský obchodník s kryptoměnami Gerry Cotten, který v roce 2018 nenadále zemřel. A s ním zmizelo i více než 200 milionů dolarů, které jeho klienti vložili do jeho kryptoměnové burzy. Kam se poděly?

Nikomu se nechce bohatnout pomalu

Ve skvěle vystavěném kanadském dokumentárním filmu, který právě uvádí Netflix, pátrají po osudu svých peněz Cottenovi zákazníci – skupina převážně mladých bitcoinových nadšenců. Jedním z nich je i kanadský softwarový inženýr čínského původu Tong Zou.

 

„Nikomu se nechce bohatnout pomalu,“ říká Zou ve filmu, proč se rozhodl výnosy ze svého bytu i 400 tisíc dolarů životních úspor investovat do nejistého podniku. Hnala ho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Seriály

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější