Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rus na sankčním seznamu převedl slezskou strojírnu na šest podřízených. Ministerstvo zkoumá, jestli to nejsou bílí koně

Nový blok jaderné elektrárny Dukovany má být důležitým dílem skládačky budoucího českého energetického mixu. Foto: ČTK
Nový blok jaderné elektrárny Dukovany má být důležitým dílem skládačky budoucího českého energetického mixu. Foto: ČTK

Ministerstvo pro místní rozvoj vyzvalo Finančně analytický útvar, aby prověřil, kdo nyní ve skutečnosti stojí za slezskou strojírenskou firmou MSA. Tu podle oficiální české evidence stále ovládá ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij zanesený na sankčních seznamech. Firma ale prohlašuje, že jejím vlastníkem už není. Ministerstvo si na pomoc přizvalo také rejstříkový soud, který má vlastnické pozadí firmy prověřit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Významný tuzemský výrobce armatur MSA se může dostat kvůli sankcím uvaleným na ruské oligarchy s vazbami na diktátora Vladimira Putina do problémů.

A to i přesto, že se dodavatel komponentů pro jaderné elektrárny Dukovany i Temelín nedávno od svého původního majitele distancoval a uvedl, že ruský podnikatel Pumpjanskij z majetkové struktury firmy vystoupil. Jak už dříve uvedl Deník N, podnikatel tvrdí, že svůj podíl převedl na své podřízené.

Do problémů ale firmu dostává skutečnost, že v oficiální evidenci skutečných majitelů je Pumpjanskij stále uveden jako vlastník. Stejně tak je podle dřívějšího zjištění redakce veden coby vlastník kyperské firmy, přes kterou ovládá celý holding.

Firmu přitom Pumpjanskij podle tiskového vyjádření převedl na šestici nových majitelů. Většina z nich jsou ale současní vrcholoví manažeři koncernu TMK, který oligarcha ovládá.

Ministerstvo pro místní rozvoj proto nyní na základě zjištění Deníku N žádá Finančně analytický útvar (FAÚ), aby situaci kolem slezské firmy prověřil. Zároveň se dožaduje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Sankce proti Rusku

Zákulisí moci

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější