Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč Rusové až k Putinovi a jeho válce proti Ukrajině došli? Dějiny Ruska nabízejí odpověď

Cílem, kterému se v Rusku nyní podřizuje vše, je mocenská a územní expanze bez stanovených mezí. Ilustrace: Petr Polák
Cílem, kterému se v Rusku nyní podřizuje vše, je mocenská a územní expanze bez stanovených mezí. Ilustrace: Petr Polák

Co je to Rusko? Kdo jsou Rusové? Největší země světa byla pro Západ hádankou vždy. V době války na Ukrajině začalo být životně důležité vyluštit ji správně. Dá se z přehledu ruské historie vyvodit něco použitelného pro naši současnou situaci? Jsme přesvědčeni, že ano.

Lidé nejsou ve svých činech ani zcela svobodní, ani úplně svázaní panujícími poměry. To, co se nám zpětně jeví jako historický příběh, je vždy výsledkem pevně daných omezení, individuálních záměrů a činů a konečně i slepé náhody. Platí to všude, ale stojí to obzvlášť za připomenutí, máme-li mluvit o Rusku, jehož dějiny se někdy vykládají jako absolutní geografická danost – počínaje prostupnou západní hranicí, konče přírodním bohatstvím –, jindy jako výsledek vůle a zvůle několika silných jedinců a ještě jindy jako nevyhnutelný produkt neurčitě definované národní povahy.

Striktně vzato, nic z toho není pravda. Dějiny Ruska a ruského národa nejsou o nic víc deterministické než jakékoli jiné. Rusko prošlo a prochází možnostmi volby jako každá jiná země. Je také ve stejné míře vystaveno dějinným náhodám: kdyby 5. prosince 1941 nezačalo u Moskvy zničehonic strašlivě mrznout nebo kdyby o Velikonocích roku 1917 byl důstojník britské MI5 Harold Gruner v Haparandě rozhodnější, mohlo (ale nemuselo) být všechno jinak.

Ruské dějiny jsou matoucí také proto, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dějiny Ukrajiny a Ruska

Historie

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

TOP

Vladimir Putin

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější