Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Divočící vědec a důstojné kapybary. Attenborough v nové knize s nadhledem vzpomíná na své začátky

David Attenborough vydává knihu, v níž vzpomíná na své začátky. Foto: ČTK
David Attenborough vydává knihu, v níž vzpomíná na své začátky. Foto: ČTK

Neúnavnému propagátorovi divočiny siru Davidu Attenboroughovi na konci března v rámci Velkého knižního čtvrtku česky vyšla kniha Výpravy do divočiny: Dobrodružství mladého přírodovědce. Poutavě v ní popisuje, jaké bylo jeho první objevování divoké přírody. Projevuje se v ní autorovo nasazení i schopnost živě a vtipně vyprávět.

Je po něm pojmenováno přes dvacet živočišných a rostlinných druhů a rodů. A někteří o něm tvrdí, že je pro poznání a ochranu přírody tím, kým byl Gándhí pro Indii a Churchill pro Británii za války. Jediný člověk, který vyhrál ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) ve všech udělovaných kategoriích.

To všechno je David Attenborough (1926), vlivný dokumentarista a popularizátor, který se prosadil díky svým dokumentům. Dokázal pro ně vyhledat vhodné odborníky, spolupracovat s nimi a zpopularizovat jejich poznatky tak, aby to bylo přitažlivé i pro laiky.

Obřady domorodců

Navíc jeho pořadům podle nedávného textu k jeho 90. narozeninám „nechybí propracovaný scénář ani vtipný a věcný komentář“. Jeho styl proto napodobovali i ostatní filmaři. Britská veřejnost ho označila za vůbec nejdůvěryhodnějšího občana a získal také rytířský titul.

V nové knize líčí svoje cesty z let 1955 až 1958, přičemž každá z nich se zaměřovala na získání živého exempláře jednoho konkrétního zvířete: v jihoamerické Guyaně to byl mravenečník veliký, v Indonésii

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Příroda

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější