Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fiala zůstává v čele ODS. Chce Česko dostat z ruské energetické smyčky, v projevu tvrdě zaútočil na opozici

Premiér Petr Fiala na kongresu ODS. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.
Premiér Petr Fiala na kongresu ODS. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.

Premiér Petr Fiala byl na kongresu ODS zvolen na další dva roky předsedou strany. Svým hlasem ho podpořilo všech 510 delegátů, jejichž hlasy byly platné. Po podzimních vítězných volbách se nic jiného než prodloužení mandátu Fialy v čele strany neočekávalo. Premiér ve svém kandidátském projevu popsal, na která hlavní témata se jeho vláda v nejbližších letech zaměří. Jednou z klíčových otázek má být odstřižení Česka od závislosti na ruských zdrojích.

„Platí každá řádka a každý daný slib v našem vládním programu,“ řekl předseda vlády. „Je ale zřejmé, že v dalších dvou letech se naše vláda bude muset ještě navíc potýkat s problémy, které v tomto rozsahu a čase zřejmě nezažila žádná jiná vláda od vzniku samostatné ČR,“ dodal premiér.

Vláda se nyní podle něj zaměří na řadu oblastí, které se týkají zvládnutí uprchlické krize, zahraniční politiky, ekonomických dopadů, ale také energetiky. Kabinet, jak oznámil Fiala, během několika týdnů představí pětiletý projekt na změny v české energetice. Cílem je, aby se Česko zcela vymanilo ze závislosti na Rusku.

„Chci, aby naše vláda v nejbližších týdnech přišla s komplexním pětiletým projektem, chcete-li plánem, jehož cílem bude zajištění energetické bezpečnosti ČR,“ řekl Fiala. „Naším cílem musí být, abychom se dokázali vyvléci z ruské energetické smyčky v horizontu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější