Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Že by další rozhovor ministryně Novákové na ruském Sputniku…

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková má slabost pro ruský plyn. Foto: ČTK
Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková má slabost pro ruský plyn. Foto: ČTK

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková poskytla nedávno rozhovor ruskému propagandistickému serveru Sputnik, jejž současný Putinův režim využívá k šíření dezinformací a destabilizaci Západu. Nováková si v něm například pochvaluje „pozitivní dopady“ plynovodu Nord Stream 2, jehož výstavbu kritizují Spojené státy i EU. Spisovatel Jiří Padevět popustil na svém facebookovém účtu uzdu fantazii a představil si, jak by mohl vypadat další podobný rozhovor paní ministryně na tomto webu.

Jaké bylo vaše dětství?

Velmi šťastné a spokojené. Pamatuji si na svoji první hračku, myslím, že se těm panenkám, co se skládají do sebe, říká bábušky. Když jsem dostala první, málem mě to stálo život, protože jsem se pokusila, naštěstí neúspěšně, tu nejmenší spolknout. Ale vyhrála jsem si s nimi, kdykoliv, když venku pršelo. Nakonec jsem je začala sbírat, hlavně ty, které mají místo hlavy babky hlavu ruského nebo sovětského politika. Samozřejmě mám ve sbírce bábušku Putina, Brežněva, Lenina. Nedávno se mi podařilo díky jednomu virtuálnímu přátelství na síti Vkontakte získat velkou raritu, bábušku s hlavou Felixe Edmundoviče Dzeržinského. Promíchali jsme u vína s přáteli jeho bábušku s bábuškou Lva Trockého a moc jsme se nasmáli.

Co vaše první četba?

Měli jsme ve škole možnost si předplatit časopisy Murzilka a Vesjolyje kartinky, což mi naštěstí rodiče umožnili. Dodnes mám doma několik památníčků, do kterých jsem si pečlivě vystřihovala nejzajímavější články a nejveselejší obrázky. Velkým zlomem mého čtenářského světa byly také knihy spisovatele Nosova o Neználkovi. A potom, v pubertě, kniha Borise Pilňaka Stavíme přehradu, která kupodivu vyšla během první republiky.

Zmínila jste pubertu, byla jste divoké dítě?

Nebyla, puberta proběhla úplně hladce. Dodnes ráda vzpomínám na několik letních táborů v Artěku na ruském Krymu. Byla tam mládež z celého tábora míru a socialismu, světlovlasí modroocí chlapci z východního Německa, mladíci z Gruzie s úplně černýma očima a tmavovlasí mládenci z Bulharska, kteří dovedli při svačině krásně vyprávět o Georgi Dimitrovovi. Večer se sedělo kolem ohně a prostor dostala tahací harmonika a balalajky. Dodnes se několikrát za den přistihnu, hlavně ve chvílích plných stresu, že si broukám Kaťušu, nebo Rudého partyzána. Často taky myslím na mladé lidi, kteří tuhle nádhernou možnost neměli a kteří byli nuceni trávit svůj volný čas na čundrech, v hospodách a na koncertech pochybných hudebních skupin. Je mi jich líto, je mi líto, co z nich vyrostlo.

Jak jste vstoupila do dospělosti?

Myslím, že rozhodujícím zlomem byl poslech kompletu gramofonových desek s namluvenou knihou Leonida Iljiče Brežněva Celina. Někde uprostřed druhé desky mi došlo, že jsem dospělá.

Pokud byste měla říci na závěr rozhovoru, z čeho máte v dnešní uspěchané a agresivní době opravdu radost, co vás lidsky hřeje, co by to bylo?

Myslím, že nejvíc mě hřejí dodávky ruského plynu.

Autor je spisovatel, knihkupec a nakladatel.

V rubrice komentáře dáváme prostor různým úhlům pohledu, které nemusí vyjadřovat stanovisko redakce.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější