Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Pilulka po“ pro znásilněné Ukrajinky je laciná pomoc, ať se brání kalašnikovem, říká mluvčí Hnutí pro život

Mluvčí Hnutí pro život Zdeňka Rybová. Foto: Hnutí pro život
Mluvčí Hnutí pro život Zdeňka Rybová. Foto: Hnutí pro život

Z osvobozených míst na Ukrajině přicházejí množící se svědectví o znásilnění žen a dívek ruskými okupanty. Upozorňují na to také lidskoprávní organizace. V Česku se připravuje pomoc ženám v podobě nákupu nouzové antikoncepce postinor. Proti tomu se ostře ohradilo konzervativní katolické Hnutí pro život. Jeho mluvčí Zdeňka Rybová v rozhovoru s Deníkem N vysvětluje, jaké by podle ní bylo řešení. Původní příspěvek na Facebooku však hnutí posléze stáhlo.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Proč hnutí kritizuje zaslání antikoncepce na Ukrajinu.
  • Jakou jinou formu pomoci navrhuje.
  • Proč smazalo původní příspěvek na Facebooku.

„Takhle vypadá funkční pomoc? ‚Pilulky po‘ pro znásilněné Ukrajinky? Opravdu by nás zajímalo, jak to zabrání dalším znásilněním? (…) Proč Češi nepřispějí místo toho na nákup houkadel, pepřáků nebo elektrických paralyzérů,“ stojí v příspěvku, který jste zveřejnili na Facebooku. Chci se zeptat, jak mám váš text chápat?

Tak, jak je napsán. Není tam nic v pozadí. Domníváme se, že humanitární pomoc nespočívá v tom, aby se prohlubovala traumata. Dám k tomu paralelu: V České republice mohou nyní ukrajinské ženy podstoupit bezplatný umělý potrat, což by normálně nemohly.

Domnívám se, že zabíjet ukrajinským ženám počaté děti není forma humanitární pomoci. Měla by být nasměrována tak, aby ženy další traumatické zážitky nemusely zařazovat do svého životopisu. Co si budeme nalhávat, potrat není vytržený zub. Podobně je to s postinorem.

Jak to myslíte?

I postinor je snaha o formu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

TOP

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější