Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Firmu, která dodávala do Dukovan i Temelína, vlastnil Rus ze sankčních seznamů. Teď se podílu rychle zbavil, ČEZ žádá důkaz

Dimitrij Pumpjanskij na archivním snímku s prezidentem Vladimirem Putinem. Foto: Kremlin.ru
Dimitrij Pumpjanskij na archivním snímku s prezidentem Vladimirem Putinem. Foto: Kremlin.ru

Strojírenskou společnost MSA, která dodává své výrobky i do obou českých jaderných elektráren a chce být subdodavatelem při dostavbě Dukovan, ovládal ruský oligarcha Dimitrij Pumpjanskij. Poté, co byl zapsán na sankční seznam, firma oznámila, že vlivný podnikatel z její vlastnické struktury na počátku března vystoupil. V oficiálních rejstřících ale zatím stále figuruje jako majitel. ČEZ firmu vyzval k předložení důkazů o změně majitele, dosud ale žádné dokumenty neobdržel.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sankce uvalené na ruské podnikatele v souvislosti s válkou na Ukrajině dopadají na stále větší množství jejich firem. Řada z nich se kvůli tomu snaží své majitele zatížené sankcemi – alespoň formálně – odstřihnout.

To je zjevně případ i ruského strojírenského holdingu TMK, který v Česku vlastní jednoho z předních výrobců armatur, společnost MSA. Ta podle referencí na svých stránkách dodávala vybavení do obou českých jaderných elektráren, s tím ale po ruské invazi na Ukrajinu mohl být konec. Ruský gigant totiž přes kyperskou společnost TMK Steel Holding ovládal oligarcha Dmitrij Pumpjanskij, který se po ruské invazi na Ukrajinu společně s manželkou Galinou a synem Alexandrem ocitl na evropském sankčním seznamu.

Důvodem je mimo jiné to, že on i jeho rodina podnikají ve stěžejním odvětví ekonomiky, které je pro Rusko podstatným zdrojem příjmů, a Pumpjanského firmy zároveň „těží ze spolupráce s úřady Ruské federace a státních podniků, včetně ruských železnic, Gazpromu a Rosněfti“.

Kromě toho se nyní ukázalo, že Pumpjanskij patří do nejužšího okruhu lidí kolem diktátora Vladimira Putina – v den invaze ruských vojsk na Ukrajinu se on

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Sankce proti Rusku

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější