Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Film mi dnes připadá reálnější než zprávy v televizi. Francouzský provokatér Bruno Dumont o své novince France

Najde novinářka pravdu mezi svištěním kulek? Foto: Film Europe
Najde novinářka pravdu mezi svištěním kulek? Foto: Film Europe

Výrazný francouzský filmař Bruno Dumont nedávno v Praze osobně představil svou novinku France, satiru o mediálním světě, pádu hvězdné televizní novinářky i obrazu současné Francie. Tragikomedii s Léou Seydouxovou v hlavní roli Dumont jako obvykle poprvé uvedl na festivalu v Cannes, kde s ní opět vzbudil nejednoznačné reakce. Tuzemský divák si na film může už udělat vlastní názor v českých kinech.

Vaše novinka France se týká médií a sociálních sítí a zmatku, který v nás vyvolávají. Jak jste vytvářel příběh, aby se sám v tomhle světě neztratil?

Jako hlavní hrdinku jsem si vybral hvězdu tohoto mediálního světa. Televizní reportérka France de Meursová je součástí televizního světa a zároveň si je vědoma, co jí ten svět způsobuje. Zajímalo mě, jak všichni přicházíme o rozum životem mezi obrazovkami a displeji.

Společnost ztratila část své normality a přirozené rovnováhy, žijeme v digitální hyperspolečnosti, jež se stále více dělí do různých komunit. Přes zarytou digitální nekompromisnost přehnaně interpretujeme realitu a dále deformujeme přirozené proporce.

Film je z velké části také o vytváření umělé reality. To zdůrazňujete už v úvodní scéně, v níž vám „hraje“ i francouzský prezident Emmanuel Macron. Proč jste začal film právě jím?

To je symptomatická scéna pro svět, v němž je všechno zároveň pravda i faleš. Ta scéna je naprostá mystifikace, dokonce mi pak kvůli ní volali z Elysejského paláce. Prý jsem p

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Rozhovory

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější