Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč jsou sakury růžové, i když jsou bílé, a jak si Japonci užívají těch pár dní, co kvetou

Háj rozkvetlých sakur s růžovými květy u Červené pagody se sopkou Fudži v pozadí. Foto: Adobe Stock
Háj rozkvetlých sakur s růžovými květy u Červené pagody se sopkou Fudži v pozadí. Foto: Adobe Stock

Japonský deník: Ta otázka může znít poněkud nepatřičně: Jak (po)zřít sakury? Ano, sakury, tohoto krásně kvetoucího reprezentanta rostlinné říše, je skutečně možné v těchto dnech nejen v celé jejich parádě zřít, ale i pozřít.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Právě prožíváme sakurové období – a to nejen v Japonsku, ale i v Česku: různé kultivary japonské ozdobné třešně Prunus serrulata halí do krásy i ulice našich měst. U nás v této době rozkvétají i jiné stromy, hlavně ty ovocné, a proto sakury nemají až tak výhradní a výjimečné postavení, a možná jim mnozí ani nevěnují mnoho pozornosti. V Japonsku je to ovšem úplně jinak. Doba mankai – rozkvětu sakur – je celonárodní svátek.

Na rozdíl od meruněk ume, které běžně kvetou i dva měsíce už od ledna, je sakurové mankai krátké: trvá něco přes týden. A oslavy mankai jsou institucionalizované více než tisíciletou tradicí. Podobají se sportu: Japonci jsou desítkami generací doslova

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější