Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zaostřeno na Donbas. Jak bude vypadat další fáze války, kterou chce Putin vyhrát do 9. května

Ukrajinci na řadě míst odrazili ruský útok, konec války ale na dohled není. Foto: ČTK/AP
Ukrajinci na řadě míst odrazili ruský útok, konec války ale na dohled není. Foto: ČTK/AP

Už i americká média s odkazem na zpravodajskou komunitu mluví o tom, že ruský diktátor Vladimir Putin chce na Ukrajině zvítězit do začátku května. Tak, aby 9. květen, slavený v Rusku jako den vítězství nad nacistickým Německem, mohl být i dnem oslavy triumfu nad Ukrajinou. Může se mu to podařit?

Ruské jednotky před několika dny vyklidily prakticky celou severní Ukrajinu, o jejíž dobytí se několik týdnů snažily. Těžiště války se přesunulo na východ země, kam se přesouvají i některé stažené ruské jednotky – ty, které jsou ještě bojeschopné.

Rusové před dvěma týdny prohlásili, že jim vlastně vždy šlo jen o Donbas. Byl to hlavně jakýsi „damage management“ po zcela nezdařené ofenzivě: potřebovali upoutat pozornost na cíl, na který si věří, aby pak mohli říct, že vyhráli.

Zda je pro ně opanování Donbasu opravdu dosažitelné, ovšem nyní bezpečnostní a vojenští experti neumějí jasně předpovědět.

Kdo sleduje vývoj bojů na východě Ukrajiny, ví, že územní změny jsou v posledních týdnech minimální. Obecně útočí spíše ruské jednotky, někdy Ukrajinci dobudou pár čtverečních kilometrů zpět. Ale nijak zásadně se tamní fronta nepohybuje.

Pro přehled, o co (a s jakými kartami) se na donbaské frontě hraje, se vyplatí prostudovat následující mapu. Jejího autora na Twitteru sledují přední vojenští analytici i vysocí čeští důstojníci; z hlediska mapových zákresů i interpretací dění patří v ukrajinsko-ruské válce k uznávaným.

Jedno z klíčových bojišť se v tuto chvíli nachází u města Izjum. To nabízí přechod přes řeku Doněc, která v oblasti tvoří spolu s přilehlými přítoky, bažinami a slepými rameny poměrně výraznou přírodní překážku. Izjum ovládají Rusové, jižně od něj se bojuje. Záleží tak hodně na tom, jestli ruské jednotky dokážou využít

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější