Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

René slaví padesátku: co si se svobodou počít? Do kin přichází nový časosběrný film Heleny Třeštíkové

Helena Třeštíková natáčela s Reném 33 let. Foto: Aerofilms
Helena Třeštíková natáčela s Reném 33 let. Foto: Aerofilms

Pouštět se dvakrát do téže řeky se často moc nevyplácí. Helena Třeštíková se teď vrátila k příběhu recidivisty Reného, kterého sleduje už 33 let. A dobře udělala – na rozdíl od jiných filmových pokračování toto v mnohém překonává i originál.

Časosběrná metoda Heleny Třeštíkové je i ve světě uznávaná a oceňovaná. Sledovat lidský život napříč lety i desetiletími je fascinující – už jen v zaznamenávání stop času, které se propisují do tváří hrdinů. Součástí úspěchu je také dobře si na začátku vybrat svého hrdinu a to se Heleně Třeštíkové až zázračně daří. A pak už jen stačí nepolevit a dál trpělivě natáčet jeho další a další roky.

Je přitom náročné z lidských osudů vystavět příběh, který má dramatický vývoj, lidské životy jsou často spíš lineární. Skladba hrdinů Třeštíkové ale často nahrává tomu, aby se ve výsledku proměnily v dramatický filmový tvar, a Třeštíková tak dokáže udržet diváckou pozornost i napříč léty. Je to dáno nejen spoluprací s vynikajícím střihačem Jakubem Hejnou, ale i tím, že tito hrdinové mají už jaksi v základu sklony k tomu mít životy dostatečně pestré.

René se vrací v novém filmu – o něco starší a životem ošlehanější. Foto: Aerofilms

V prvním filmu René, který vznikl v roce 2008, sledovala Třeštíková svého hrdinu dvacet let, od chvíle, kdy ho poznala jako sedmnáctiletého mladíka nastupujícího do výkonu trestu.

Bizarní spasitelky i absurdita existence

Rok poté, co Třeštíková začala Reného Plášila natáčet, přišla sametová revoluce. Následujících dvacet let se René volně přemisťoval mezi vězeními a svobodou a film jej opouštěl v roce 2008 jako sedmatřicetiletého muže, který moc neví, co si se svou svobodou počít. Trochu v tom ostatně kopíroval vývoj samotného Československa.

Dnes je René Plášil (i Česko) zase o kus dál. Uplynulo dalších 13 let, než režisérka nový film s podtitulem Vězeň svobody loni dotočila. Renému bylo právě 50 let, což je věk, který svádí k jakémusi bilancování.

Přesto aktuální film k tomu prvnímu odkazuje jen stručně, skrze záběry z premiér, kterými nový snímek začíná. René si tu plnými doušky užívá nečekané slávy. Tak moc, že hned druhý den po premiéře píše Heleně, že byl už zase zatčen – tentokrát výjimečně jen na jediný den.

V průběhu let se po jeho boku vyrojí hned několik bizarních spasitelek, které jako mouchy sedají právě na lep jeho popularity. S jejich pomocí se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dokument

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější