Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Přivezli tři muže a zavedli je k té jámě.“ Buča nachází další a další mrtvé a vydává otřesná svědectví

Takhle našli reportér Moláček a fotograf Kuchta tělo ženy v březnu 2022. Jenže se ukázalo, že zemřela na jiném místě. A sem ji někdo dotáhnul. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Takhle našli reportér Moláček a fotograf Kuchta tělo ženy v březnu 2022. Jenže se ukázalo, že zemřela na jiném místě. A sem ji někdo dotáhnul. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Svět šokoval ruský masakr civilistů v Buči. Rozměr válečných zločinů, kterých se ruští vojáci na tomto kyjevském předměstí dopustili, přitom ještě není ani zdaleka známý, ve městě stále nacházejí další oběti. Reportéři Deníku N zachytili přímo v Buči svědectví pozůstalých a místních obyvatel.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Připomínáme reportáž z Ukrajiny u příležitosti nominace snímku fotografa Gabriela Kuchty do soutěže Czech Press Photo.

Oleg zůstal naživu. Přičítá to boží moci.

„Myslím, že mě nezastřelili jen proto, že jsem měl v průkazu ikonu,“ říká a ukazuje svůj občanský průkaz. Za obalem má zastrčený pravoslavný svatý obrázek.

Stojíme u kostela na okraji kyjevského předměstí Buča. Když tudy šel Oleg před pár dny, zastavilo v ulici auto s ruskými vojáky.

„Přivezli tři muže, měli svázané ruce. A zavedli je tam k té jámě,“ ukazuje k hromadám vykopané hlíny v areálu kolem kostela.

V tu chvíli si prý ruský velitel všiml Olega.

„Zastavil mě, rozkázal, abych položil na zem svoje dokumenty a udělal dva kroky zpět. Pak se mě zeptal na jméno, datum narození a adresu, aby se přesvědčil, že dokumenty jsou moje. Celou dobu jsem se musel dívat do země. Pak mi řekl, abych se nedíval tamtím směrem a abych rychle odešel. Ty tři muže tam

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

TOP

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější