Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výpadek ukrajinského zemědělství Evropu neohrozí kvůli pšenici. Závislí jsme v něčem jiném

Ukrajina je jedním z největších producentů pšenice na světě. Foto: Adobe Stock
Ukrajina je jedním z největších producentů pšenice na světě. Foto: Adobe Stock

Komentář Michaely Kožmínové: Ruská agrese na Ukrajině nerozkývala pouze světové energetické trhy, ale také ty potravinové. Kvůli nedostatku obilí a hnojiv na světovém trhu hrozí globální potravinová krize. Nedostatek potravin sice Česko ani Evropskou unii nepostihne přímo, lze ale očekávat jejich další zdražování, což pro už nyní napjaté rozpočty mnoha domácností představuje problém. Zásadní proměnnou bude vývoj války na Ukrajině v nadcházejících týdnech, ale i způsob, jakým se svět rozhodne na krizi zareagovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Eskalace konfliktu na Ukrajině už vedla k uzavření černomořských přístavů a k rozhodnutí Ukrajiny zastavit vývoz klíčových potravin, jako jsou pšenice nebo slunečnicový olej, aby zajistila domácí zásobování. Nejistota panuje také kolem budoucnosti ruského a běloruského vývozu potravin a hnojiv vzhledem k možným důsledkům hospodářských sankcí uvalených na tyto země.

Ukrajina i Rusko patří mezi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Zemědělství

Ekonomika, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější