Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Senátoři kritizují Zemanovu nominaci do Ústavního soudu. Kandidát je pro ně nečitelný, raději chtějí ženu

Prezident Miloš Zeman může se svým návrhem v Senátu narazit. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman může se svým návrhem v Senátu narazit. Foto: ČTK

Senátoři řeší, jak naloží s prezidentovým návrhem na doplnění Ústavního soudu. Miloš Zeman do horní komory poslal jméno advokáta Petra Poledníka. Podle některých zákonodárců je ale tento návrh problematický. Do soudu, v němž dominantně převažují muži, by radši vybrali ženu, navíc příliš neznají ani kandidátovy názory. Bez souhlasu Senátu přitom Zemanův nominand nemůže uspět.

Ústavní soud je po odchodu Kateřiny Šimáčkové k Evropskému soudu pro lidská práva nekompletní. K nynější čtrnáctce soudců tudíž prezident Miloš Zeman navrhl doplnění. Do Senátu, který jeho nominaci musí potvrdit, předložil jméno advokáta Petra Poledníka.

Podle části senátorů návrh Hradu nemusí projít zcela hladce, a to kvůli samotnému nominandovi, ale i kvůli politickým okolnostem. Zeman je totiž s částí Senátu v dlouhodobém sporu, již v minulosti horní komora některé jeho kandidáty na post ústavního soudce odmítla. Před týdnem navíc prezident popudil politiky i veřejnost udělením milosti pravomocně odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi.

Podle senátora Zdeňka Hraby (STAN) může právě Zemanův vztah k Senátu ovlivnit i rozhodování o novém ústavním soudci. „Minimálně co se týká

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Ústavní soud

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější