Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruská verze masakru v Buči: nesedí prakticky nic, tři hlavní tvrzení jsou zcela vyvrácená

Záběr z Ukrajinci osvobozeného města Buča nedaleko od Kyjeva. Foto: ČTK / Raphael Lafargue/ABACAPRESS.COM
Záběr z Ukrajinci osvobozeného města Buča nedaleko od Kyjeva. Foto: ČTK / Raphael Lafargue/ABACAPRESS.COM

Krátce poté, co západní média přinesla zprávy z Ukrajinci osvobozeného města Buča, se Rusko pokusilo celý příběh rozmlžit vlastní verzí událostí, v níž v masakru civilistů nemá prsty. Dává to smysl, připustit vinu za masakr Kreml nemůže. A tak spoléhá na to, že si lidé nakonec vyberou mezi Ruskem a Ukrajinou na základě víry.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ty příběhy jsou úplně protichůdné. Zatímco západní média přinesla výpovědi obyvatel ukrajinské Buči hovořících o masakru civilistů ruskými vojáky, Rusko přišlo s fantaskní verzí: ležící lidé byli najatí herci, jeden na záběru pohnul rukou, další vstal, ty ostatní zabila ukrajinská armáda a beztak se těla podařilo najít nějak zvláštně pozdě. Takže kdoví, jak to bylo.

A že cílem je očernit ruskou armádu.

Rusko se tak pokouší do jisté míry napodobit vzorec, se kterým částečně uspělo už dříve, například při sestřelu malajsijského boeingu nad Donbasem nebo při pokusu o vraždu agenta Sergeje Skripala: důsledně popírat vlastní zavinění a přes řadu verzí, někdy i protichůdných, vyvolat dojem, že nikdo neví, kde je pravda.

Někteří lidé uvěří ruským tvrzením jen proto, že jsou ruská. Častěji ale lidé zřejmě rezignují na snahu zjistit, co je pravda, protože všechno působí zmateně a verzí příběhu je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější